OZBILJNA PREPREKA

Vrhovni sud odlučio: Parlament mora odobriti Brexit

24.01.2017 u 11:15

Bionic
Reading

Britanski Vrhovni sud donio je danas odluku prema kojoj vlada nema pravo pokrenuti procesa izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez savjetovanja s parlamentom

Najviše britansko sudsko tijelo odbacilo je navode vlade da bi premijerka Theresa May mogla koristiti izvršne ovlasti i pozvati se na član 50. Lisabonskog sporazuma te započeti s dvogodišnje pregovore o Brexitu bez parlamentarnog odobrenja, javljaju agencije.

Podsjetimo, Visoki sud u Londonu je prošlog studenoga donio prvostupanjsku odluku da taj proces ne može krenuti bez parlamentarne odluke, ali se vlada premijerke May žalila na takvu odluku. Vlada je, pak, tvrdila da može koristiti isključivo pravo koje datira iz srednjeg vijeka kako bi započo proces napuštanja EU-a.

Budući je Vrhovni sud potvrdio odluku Visokog suda, to će predstavljati prilično ozbiljnu prepreku u realizaciji plana britanske premijerke o jednostranom pokretanju procesa izlaska iz Europske unije krajem ožujka, na temelju članka 50. Lisabonskog sporazuma.

'Ako je odluka donesena u skladu s Člankom 50, neizbježno će utjecati na izmjene domaćeg zakona', izjavio je u studenome  sudac  Visokog suda John Thomas prilikom objave odluke.

Slučajevi Vrhovnog suda se gledaju kao najvažniji testovi ustavnosti, jer se bave središnjim pitanjem u britanskom zakonu, a  to je crta diobe između moći Parlamenta i izvršne vlasti.

Inače, institucije EU-a i 27 zemalja članica rekle su da pregovori o uvjetima izlaska, koji bi trebali trajati dvije godine, ne mogu početi dok se ne aktivira članak 50.