PORUKA MIRA I OPROSTA

Vrh Katoličke crkve posjetio Jasenovac

03.04.2009 u 19:11

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup Marin Srakić i biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, požeški biskup Antun Škvorčević, pomoćni biskup đakovačko-osječki Đuro Hranić i biskup srijemski Đuro Gašparović danas su na Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika posjetili Spomen-područje Jasenovac, kako bi odali počast jasenovačkim žrtvama.

Tom prigodom đakovačko-osječki nadbiskup, metropolit Marin Srakić izjavio je kako su se biskupi nakon osnutka nove crkvene pokrajine dogovorili da će sudjelovati na nekim događajima i spomenima u metropoliji.

"Jedan od njih je Žalosni petak, spomendan Gospe Žalosne, pa smo odlučili da sva četvorica dođemo na ovo mjesto boli, tuge i zločina", rekao je nadbiskup Srakić i dodao kako su biskupi došli odati počast i pijetet žrtvama.

"Nije točno da nema Crkve u Jasenovcu", rekao je i podsjetio kako je prije nekoliko godina biskup Antun Škvorčević posjetio Jasenovac i Spomen područje te u crkvi vodio pokornički čin.

"Svima nam je stalo da istina u Jasenovcu dođe na vidjelo", poručio je i dodao kako nam ne treba istina koja će se prilagođavati nama, nego istina koju ćemo poštovati, a tome će pridonijeti takvi pokornički posjeti biskupa.

Nadbiskup Srakić je rekao kako je previše i da je na tome mjestu stradao samo jedan nevin čovjek. Ističući da je Jasenovac paradigma zločina u kojoj su stradali ljudi druge vjere, nacije i ideologije, rekao je kako je na ta stradanja, premda su se događala pred cijelim svijetom, upozoravao samo zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. Podsjetivši na Stepinčevu izjavu da je logor Jasenovac "sramotna ljaga", a ubojice u njemu "najveća nesreća Hrvatske", nadbiskup Srakić je rekao kako se istina o tome ne može zaustaviti.

Na upit je li povijesni događaj to što predsjednik HBK prvi put posjećuje to područje, nadbiskup Srakić je odgovorio potvrdno.

Odgovarajući na pitanje novinara o predbacivanju Katoličkoj crkvi za Jasenovac, nadbiskup Srakić je rekao kako su neki pojedinci koji su bili tu u Jasenovcu isključeni iz svojeg reda te da se zbog njih ljaga ne može svaliti na cijelu Crkvu. Napomenuo je da se Crkva u to vrijeme izlagala progonima te upitao zašto se šuti o ulozi Crkve koja je pomagala progonjenim Židovima.

Predsjednik HBK, uz koncelebraciju biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, predvodi i misno slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole u Jasenovcu.