INDEKS KONKURENTNOSTI

Vrdoljak se hvali uspjesima na Čačićevu lenu

09.07.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Dvije najsjevernije hrvatske županije, Međimurska i Varaždinska među prve su četiri županije u Hrvatskoj po konkurentnosti. Pohvalio se tom činjenicom ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ponosan što te županije vode upravo župani iz redova njegova HNS-a. Sreću narodnjaka nije pomutila ni činjenica da su upravo te dvije županije glasačka baza Radimira Čačića, friško izbačenog iz stranke

Varaždinska županija na čelu s HNS-ovim županom Predragom Štromarom zauzela je drugo mjesto, dok je Međimurska, koju vodi mladi župan Matija Posavec zauzela četvrto mjesto po indeksu konkurentnosti. Vrdoljak je stoga ispred funkcije ministra gospodarstva stavio činjenicu da je HNS-ovac te u stranci ishvalio Štromara i Posavca, iako bi mu kao ministru trebalo biti stalo da sve županije imaju slične rezultate, bez obzira na stranačko opredjeljenje župana. Najkonkurentniju županiju tj. Grad Zagreb, kao ni treću po redu, Istarsku, nije ni spomenuo.

No u kontekstu čestih informacija o prelascima HNS-ovaca Čačićevim reformistima, Vrdoljaku je u interesu tepati ovim dvjema županijama kako bi i bez Čačića tamo i ubuduće mogli ostvarivati dobre izborne rezultate. A neugodno pitanje postavljeno je ovo dvojici župana koji su dobre odnose njegovali i s Čačićem i bez čijeg blagoslova ne bi bili ni kandidirani. Posavec kaže kako mu ta činjenica ne stvara nelagodu te kako na mjesto župana nije došao niotkuda, već je izabran neposrednom voljom građana. 'Mogu sa svakim popiti kavu i pogledati ga u oči', kazao je Posavec te dodao da se susreo s Čačićem otkako je izašao na slobodu.

'Pitajte njih je li im Ina zanimljiva'

Vrdoljak se osvrnuo i na današnji sastanak sa šefom ruskog Gazproma Aleksejem Millerom. 'Ovo je tek jedan u nizu razgovora s njim. Ne očekujem nikakve konkretne zaključke. Dobro je da smo došli u poziciju da smo im u zoni interesa', rekao je Vrdoljak. Na pitanje hoće li biti razgovora o preuzimanju Ine, kaže: 'Pitajte njih je li im Ina zanimljiva.'


Štromar je pak kratko rekao kako nije vidio Čačića, a Vrdoljak na tu temu nije imao komentara. No opsežno je komentirao dobre gospodarske rezultate ove dvije županije te ih uzeo kao dokaz da u okviru istih zakona neki mogu biti konkurentniji od drugih. 'Nekoliko godina pričamo da trebamo konkurentnost dići na državnu razinu. Ovi rezultati utvrđuju kvalitetu HNS-ove politike. Uvijek postoje oni koji privlače investitore i oni drugi koji kažu da im država to onemogućuje', istaknuo je ministar gospodarstva.

Na zahtjev novinara osvrnuo se na nedavni slučaj odustajanja norveških investitora od ulaganja u hotelski kompleks u Sućuraju na Hvaru zbog problema s lokalnom samoupravom. 'To je dokaz da negdje investitori bježe, a isti zakoni vrijede i na Hvaru i u ove dvije županije', istaknuo je.


A koja je tajna njihove konkurentnosti, otkrili su sami župani Štromar i Posavec. Na prvom mjestu tu je kvalitetna usluga koju lokalna samouprava nudi poduzetnicima. Uz to se ulaže u istraživanje i razvoj te se potiče suradnja poduzetnika i sveučilišta.

Posavec se pak pohvalio da investitori u njegovoj županiji možda najbrže u Hrvatskoj dolaze do dozvola i realizacija projekata. 'Rekord nam je sedam dana.' Kaže i da dvostruko više izvoze nego uvoze te kako je posljednjih nekoliko mjeseci u Međimurskoj županiji otvoreno 1.450 novih radnih mjesta. Ali plaće u toj županiji među najnižima su u Hrvatskoj.