OSVRT NA UHIĆENJA

Predsjednik osječkog suda Vrban: Ovo je težak dan... Kad suci nisu pošteni, mora ih se maknuti iz sustava

09.06.2021 u 13:56

Bionic
Reading

'Ovo je težak dan za Županijski sud u Osijeku, težak dan za hrvatsko pravosuđe. Mi ćemo se morati reorganizirati i nastaviti s radom, a što će se događati sa sucima, pokazat će vrijeme. Još uvijek moramo poštivati presumpciju nevinosti, a što će se dalje događati, to će pokazati vrijeme', komentirao je uhićenja sudaca predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban

'Ja nemam informaciju što će se događati nakon što se završe pretrage, USKOK provodi izvidne radnje dinamikom kojom oni smatraju da te izvidne radnje trebaju teći', rekao je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban osvrčući se na uhićenja osječkih sudaca za N1 Televiziju.

Vrban je dodao kako nije spekulirao što se dogoditi i hoće li se dogoditi ističući kako je u prethodnim izjavama rekao da postupak ide sukladno činjenicama kojima raspolaže i dužnostima koje ima.

'Kad sam saznao da su se suci nedopušteno družili s Mamićem, poduzeo sam radnje za koje sam ovlašten. Nisam se bavio tvrdnjama za mito i korupciju, time se trebaju baviti nadležna tijela', rekao je ne želeći komentirati dio u kojima se suce sumnjiči da su od Mamića primili 400.000 eura mita, razna putovanja, cipele ili odjeću.

Dodao je kako je ovo težak dan za Županijski sud u Osijeku kao i za hrvatsko pravosuđe. Na upit može li Županijski sud u Osijeku zadržati povjerenje javnosti nakon ovih događaja, rekao je je kako je sud funkcionirao i prije njih, a funkcionirat će i nakon. Istaknuo je kako je na sudu osim trojice uhićenih još 31 sudac.

'Odluke uvijek kontrolira netko drugi, nikad nisu završile donošenjem odluka ovih sudaca, ovaj sud je slovio kao dobar i efikasan. Mi smo dio društvene stvarnosti i nije bilo za očekivati da se stvari ne mogu događati. Mi nismo živjeli i radili pod staklenim zvonom, i ovdje su suci ljudi koji žive hrvatsku društvenu stvarnost. Naravno da se od sudaca očekuje da budu pošteni, moralni i korektni, a kad to nisu, dužni smo ih maknuti iz sustava, što upravo sada i radimo', rekao je napominjući kako su pokrenuli stegovne postupke protiv dva suca koji su udaljeni s dužnosti do okončanja postupka.

'Naravno kad se dogodi ovakva situacija ne možete reći da vas nisu razočarali i iznenadili i razočarali, život vas dovodi do toga da ono što mislite o nekim ljudima bude promijenjeno', rekao je Vrban.