vrijeme

Od četvrtka opet vruće, ali prije toga - pljuskovi i grmljavina. Evo što kaže prognoza

08.08.2023 u 06:47

Bionic
Reading

Sljedeći će dani biti stabilniji, sunčaniji i topliji od prošlih, od četvrtka sve češće i vrući, najprije na Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije, zatim gotovo posvuda. Lokalni pljuskovi s grmljavinom najvjerojatniji su od srijede navečer do četvrtka ujutro u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon mjestimične jutarnje magle biti djelomice sunčano i uglavnom bez oborina, uz većinom slab vjetar. Jutro svježe, a najviša dnevna temperatura oko 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutro također svježe uz najnižu temperaturu između 10 i 13 °C. Najviša temperatura od 22 do 24 °C, primjerenija svibnju nego kolovozu. Pritom djelomice sunčano, a mala vjerojatnost za kratkotrajnu kišu postoji na krajnjem sjeverozapadu.

U Gorskom kotaru i Lici jutro u jesenskom ozračju, uz najnižu temperaturu oko 8 °C i mjestimičnu maglu. Danju djelomice sunčano, od sredine dana oblačnije, ali bez oborina.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ujutro uz umjerenu, podno Velebita i jaku buru, danju južni vjetar, prema večeri i jugo. Najviša temperatura zraka u gorju od 20 do 23 °C, na Jadranu između 25 i 27 °C.

  • +20
Ribiči pokušavaju spasiti što više ribe tijekom povlačenja vode u oteretnom kanalu Sava-Odra Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

Na srednjem Jadranu pretežno sunčano, poslijepodne u unutrašnjosti Dalmacije uz umjeren razvoj oblaka. Ujutro bura, danju umjeren jugozapadni, prema otvorenom sjeverozapadni vjetar. Jutro u Zagori također svježe, a najviša temperatura posvuda između 27 i 29 °C.

Vruće neće biti ni na jugu Hrvatske, unatoč sunčanom vremenu. Nakon jutarnje bure, danju će puhati umjeren do jak maestral. More malo do umjereno valovito, a njegova je temperatura i dalje razmjerno visoka, oko 26 °C.

Sljedećih dana manje svježe, još ponegdje uz pljuskove 

Za kolovoz razmjerno svježe bit će i sljedećih dana, ali sve manje. U unutrašnjosti će svakodnevno biti mjestimične jutarnje magle, a lokalni pljuskovi najvjerojatniji su od srijede navečer do četvrtka ujutro u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

Na Jadranu stabilnije i sunčanije, uz uglavnom umjerenu buru pa maestral. Temperatura zraka u porastu pa će od četvrtka opet često biti vruće, ali i dalje ne kako je uobičajeno u ovom dijelu godine, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.