'NAPREDAK' BRANI BANDIĆA

'Vraćaju nas u komunizam kad se sudilo za verbalni delikt'

27.03.2014 u 22:04

Bionic
Reading

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak pozvalo je u četvrtak gradsko vijeće Sarajeva da preispita odluku kojom je oduzelo priznanje počasnog građanina Sarajeva zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću

'Smatramo da izjave gospodina Bandića zbog kojih je donesena ovakva odluka o opozivu ne mogu biti argument za ovakav postupak gradskog vijeća', stoji u priopćenju 'Napretka' dostavljenom medijima.

Iz 'Napretka' podsjećaju kako su i sami bili predlagatelji da se Bandiću dodijeli naslov počasnog građanina Sarajeva te navode kako je zagrebački gradonačelnik bezbroj puta pokazao svojim djelima što misli i o Sarajevu i cijeloj BiH.


'Zbog jedne izjave kojom je izrazio svoj osobni stav, nije korektno anulirati sve dobre projekte i odnose zbog kojih je Bandić uostalom i dobio priznanje', stoji u priopćenju. Drže i kako odluka gradskog vijeća Sarajeva donesena u srijedu 'vraća u komunistička vremena kad se sudilo za poznati verbalni delikt'.

Bandiću je priznanje počasnog građanina Sarajeva oduzeto zbog njegove izjave televizijskoj mreži Al Jazeera Balkans u kojoj je spomenuo treći entitet kao mogući način rješavanja statusa hrvatskog naroda u BiH.

Zbog toga je u četvrtak i na općinskom vijeću Srebrenice pokrenuta inicijativa da se Bandiću oduzme i priznanje počasnog građanina tog grada. Općinsko vijeće Srebrenice o tome ipak nije održalo raspravu jer je sjednica prekinuta a nastavak najavljen za sedam dana.