RUSKA POSLA

Votka jača od države

13.08.2009 u 09:49

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev ocijenio je u srijedu da državne mjere poduzete posljednih godina za smanjenje konzumacije alkohola u Rusiji nisu promijenile stanje i ocijenio ih je beskorisnim

'Posljednjih godina smo poduzeli niz mjera, posebice se to odnosi na stroža pravila za proizvodnju i prodaju alkoholnih pića', rekao je Dmitri Medvedev na otvorenju sastanka o borbi protiv alkoholizma, koji se odvija u njegovoj rezidenciji u Sočiju, na Crnom moru.

'Reklame za alkoholna pića su bitno reducirane, vožnja u pijanom stanju se strože kažnjava, ali nije moguće govoriti o kvalitetnim promjenama', rekao je ruski predsjednik, prenosi agencija Ria Novosti.

'Mislim da nema nikakve promjene', dodao je Medvedev i naglasio da je konzumacija alkoholnih pića sve teži problem za Rusiju.

'Iskreno, alkoholizam je u našoj zemlji nacionalna nevolja', rekao je Medvedev na temelju podataka ruskog ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja, po kojem jedan stanovnik Rusije prosječno na godinu popije blizu 18 litara čistog alkohola.

On je podsjetio da je ta količina dvostruko veća od razine alkohola koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra opasnom po život.

Po jednom službenom izvješću objavljenom u lipnju, od pretjerane konzumacije alkohola svake godine u Rusiji umire pola milijuna ljudi i ona skraćuje životni vijek muškaraca, koji je kraći od onoga u siromašnim zemljama poput Bangladeša i Hondurasa.