žute potvrde

Do 29. svibnja podnose se zahtjevi za privremeni upis na izborima za EU parlament

11.04.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Najkasnije do srijede, 29. svibnja birači mogu podnijeti zahtjeve za privremeni upis, prethodnu i aktivnu registraciju te izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, tzv. žute potvrde na izborima za Europski parlament

izboDo istog datuma mogu pregledati, dopuniti i promijeniti podatke upisane u registar birača, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave, napominjući da se podaci upisani u taj registar mogu provjeriti na poveznici: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Birači zahtjeve mogu podnijeti nadležnom upravnom tijelu županije ili Grada Zagreba (popis dostupan na mrežnoj stranici Ministarstva) ili putem sustava e-Građani.

Birači s prebivalištem u Hrvatskoj, ako žele glasovati izvan mjesta prebivališta, zatražit će privremeni upis za mjesto gdje će biti na izbornu nedjelju, 9. lipnja, a žele li glasovati u inozemstvu, zatražit će prethodnu registraciju.

Zahtjev za privremeni upis podnosi se bilo kojem nadležnom upravnom tijelu u županiji ili Zagrebu, bez obzira na mjesto prebivališta ili mjesto gdje će birač biti na dan izbora.

Zahtjev za prethodnu registraciju može se podnijeti ili u inozemstvu ili u Hrvatskoj, tj. u bilo kojoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu (DKP) ili u nadležnom upravnom tijelu u županiji ili Gradu Zagrebu.

Tko se mora, a tko ne mora aktivno registrirati

Iznimno, birač može u nadležnom upravnom tijelu kod kojeg je upisan u registar birača, zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda) bez da navede mjesto boravka na dan izbora, a temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Hrvatskoj ili u inozemstvu gdje će se zateći na dan izbora.

Ministarstvo je navelo i što je činiti biračima bez prebivališta u RH.

Ukoliko nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske, da bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju. Podnose ga najbližem DKP-u, odnosno nadležnom upravnom tijelu u županiji ili Gradu Zagrebu, ako će na dan izbora biti u Hrvatskoj.

Aktivno se ne moraju registrirati birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste, po službenoj će se dužnosti aktivno registrirati za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta u osobnoj iskaznici.

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, na dan izbora mogu glasovati u inozemstvu s potvrdom koju izdaje hrvatsko DKP u inozemstvu.

Pod istim uvjetima koji vrijede za hrvatske državljane, na izborima za EP mogu glasovati i državljani drugih država članica EU s prijavljenim prebivalištem ili privremenim boravkom u Hrvatskoj.

Svoje biračko pravo mogu ostvariti ako najkasnije do 9. svibnja podnesu zahtjev za upis u registar birača nadležnom upravnom tijelu u županiji ili Gradu Zagrebu, prema mjestu prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj.

Od srijede se mogu podnositi kandidature za europske izbore koji će se u Hrvatskoj održati u nedjelju, 9. lipnja i na kojima će birači, na mandat od pet godina, izabrati 12 zastupnika u novi, 10. saziv Europskog parlamenta u kojemu će ih biti ukupno 720.