europski parlament

Pakt ne rješava sve probleme s migracijama, ali je veliki korak naprijed

10.04.2024 u 21:28

Bionic
Reading

Novi pakt o migracijama i azilu neće preko noći riješiti sve probleme s kojima se EU u tom području suočava, ali je veliki skok naprijed, izjavila je srijedu predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

“Ovo neće magično preko noći riješiti svaki problem, ali jest deset gigantskih koraka naprijed”, rekla je Metsola na konferenciji za novinare nakon što su zastupnici Europskog parlamenta izglasali pakt o migracijama i azilu, paket od 10 zakonodavnih akata koji bi trebali uvesti više reda u upravljanju migracijama.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare da će ovaj doneseni zakonodavni paket osigurati sigurnije granice i zaštitu onih kojima je ona potrebna.

“Znat ćemo tko točno prelazi naše granice registriranjem i provjerom svih i istodobno osigurati poštovanje temeljnih prava kroz neovisni nadzorni mehanizam”, rekla je von der Leyen.

“Pakt predstavlja pravu ravnotežu između strogih pravila protiv zlouporabe sustava i skrbi za najranjivije”, dodala je predsjednica Komisije, ističući da je riječ “o povijesnom danu i velikom postignuću”.

Glasanje je pozdravio i belgijski premijer Alexander De Croo, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a.

“Svaki dan vidimo kako migranti riskiraju život u pokušaju da se domognu Europe, a većina njih je žrtva kriminalaca, švercera, krijumčara ljudima. Naši građani očekuju da mi organiziramo migracije na uredan način i da zaustavimo tu nemoralnu i nezakonitu praksu”, rekao je De Croo.