'cijene će eksplodirati'

Von der Leyen: Moramo biti spremni i za potpuni prekid u dostavi ruskog plina. Predsjednik Putin koristi energiju kao oružje

06.07.2022 u 11:46

Bionic
Reading

Europska unija mora biti spremna na daljnje poremećaje u opskrbi plinom, čak i na potpuni prekid isporuke iz Rusije, stoga je u pripremi krizni plan, upozorila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

“Moramo se pripremiti za daljnje poremećaje u opskrbi plina, čak i za potpunu obustavu isporuke iz Rusije”, rekla je von der Leyen u raspravi u Europskom parlamentu, u kojem je zajedno s češkom premijerom Petrom Fialom govorila o prioritetima EU-a za naredno razdoblje.

Von der Leyen je rekla da je danas 12 država članica EU-a izravno pogođeno bilo djelomičnim bilo potpunim prekidom dostave plina iz Rusije.

“Očigledno je da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energiju kao oružje. Stoga Komisija radi na kriznom planu, koji ćemo predstaviti zajedno s potrebnim instrumentima do sredine srpnja”, rekla je predsjednica Komisije.

Mnoge države članice već imaju svoje nacionalne planove za situaciju u kojoj bi u potpunosti ostale bez ruskog plina, a predsjednica Komisije ističe da je na europskoj razini potreban koordiniran pristup i zajedničko djelovanje.

Von der Leyen je podsjetila na “gorke lekcije” naučene na početku koronakrize kada su egoizam i protekcionizam vodili prema nejedinstvu i fragmentaciji Europske unije.

Istaknula je da je nužno diversificirati izvore energije i osigurati dostavu plina od pouzdanih dobavljača. Rekla je da se smanjuje ovisnost o ruskom plinu, da je mjesečni uvoz plina iz Rusije pao za 33 posto u odnosu na prošlu godinu. Istodobno, porastao je globalni izvoz ukapljenog plina u Europu za 75 posto, a izvoz američkog ukapljenog plina u Europu je skoro utrostručen.

Von der Leyen je istaknula da je dugoročno gledajući rješenje za energetsku neovisnost o Rusiji u obnovljivim izvorima energije.

Pozvala je na ubrzanje zelene tranzicije.

“Neki kažu da bi trebalo usporiti zelenu tranziciju jer to može ugroziti temeljnu sigurnost. Istina je suprotna, ako ne radimo ništa osim što se natječemo oko ograničenih rezervi fosilnih goriva, cijene će eksplodirati i puniti Putinovu ratnu riznicu”, rekla je von der Leyen.