embargo na naftu

EU se nada dogovoru o šestom paketu mjera protiv Rusije; računaju i na glas Viktora Orbana

11.05.2022 u 09:58

Bionic
Reading

Lideri Europske unije računaju da bi mogli tijekom ovog tjedna pridobiti potporu mađarskog premijera Viktora Orbana za šesti paket sankcija protiv Rusije koji sadrži i embargo na uvoz nafte, piše u srijedu Jutarnji list

Nakon što je nenadano u Budimpešti kod Orbana bila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, s Orbanom je jučer trebao razgovarati i francuski predsjednik Emmanuel Macron čija zemlja trenutačno predsjeda Vijećem EU, a govorilo se i o mogućnosti videosastanka na kojem bi sudjelovali hrvatski premijer Andrej Plenković, Macron, Ursula von der Leyen i Orban. Hrvatska tako postaje "dio rješenja" jer je smjer prema Hrvatskoj alternativa za dugoročnu opskrbu plinom i naftnim derivatima.

U Europskoj komisiji priznaju da se traže modaliteti kako bi se pomoglo Mađarskoj kao državi koja specifično ovisi o uvozu ruske nafte. Gotovo je sigurno da će Mađarska dobiti izuzeće od takve zabrane, samo je pitanje kakvo i na koji rok. Diplomatski izvori u Bruxellesu su govorili da Mađarska traži potpuno izuzeće, što nije moguće.

Iako su svjesni da Mađarska ima specifične okolnosti, u Bruxellesu ne isključuju ni mogućnost da Orban koristi ovo kako bi od EU dobio ustupke u drugim stvarima. Ovako Orban ponovno postaje važan faktor u EU, i to u vrijeme kad je Komisija pod velikim pritiskom da Mađarskoj uvede sankcije zbog kršenja vladavine prava, koje bi uključivale i uskraćivanje financijskih sredstava iz fondova EU.

Europska komisija još uvijek nije Mađarskoj odobrila Nacionalni plan oporavka, bez čega neće moći isplatiti novac iz višemilijunskog paketa za tu državu.Iako u Europskoj komisiji kažu da su to "odvojene teme" te da to nije bila tema razgovora predsjednice EK s Orbanom, mnogi europski diplomati smatraju kako Orban sada vidi priliku da i te stvari poveže. Mađarska se, kažu diplomatski izvori, ne protivi svim sankcijama protiv Rusije, nego specifično onima vezanim uz energente.

Napori u EU za dogovor među državama članicama za šesti paket sankcija traje već danima. Iako je Mađarska glavna prepreka, ona nije jedina članica EU koja je zatražila izuzeće ili dulje prijelazno razdoblje za embargo na rusku naftu ili određene specifične derivate. Francuska se kao predsjedavajuća Vijeća Europske unije nada da će uskoro ipak biti postignut konsenzus, piše dopisnik Jutarnjeg lista iz Bruxellesa Augustin Palokaj.