ZAJEDNO SMO JAČI

Volontirajte! Učinite naše društvo boljim

30.04.2014 u 17:28

Bionic
Reading

Hrvatska mreža volonterskih centara već četvrtu godinu zaredom organizira manifestaciju Hrvatska volontira! mobilizirajući organizatore volontiranja i volontera u zajedničkom isticanju značaja volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost pomoći u izgradnji boljeg društva

Manifestacija Hrvatska Volontira! ove će se godine održati u svibnju 2014., a uključit će mnogo pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtaka koje će različitim javnim akcijama u svojim zajednicama promovirati volontiranje. Prošlogodišnja kampanja, održana pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, okupila je 2.154 volontera koji su kroz 184 volonterske akcije na području cijele Hrvatske društvu poklonili ukupno 9.250 sati. Naglasak ove godine stavljan je na volontiranje mladih, o čijim vrijednostima, pogledima i stavu ovisi izgled našeg budućeg društva.

Cilj ove akcije je poruku volontiranja prenijeti širokom krugu ljudi. Stoga od 5. do 24. svibnja 2014. kreće promotivna kampanja kojom se želi potaknuti velik broj građana, pogotovo mladih, da se uključe u volonterske akcije, a neprofitne organizacije da osmisle različite volonterske aktivnosti i provedu ih u tjednu od 19. do 24. svibnja 2014. godine.

Kako svjedoče prošlogodišnje aktivnosti, samo mašta postavlja granice onome što se može napraviti. U 2013., volontiralo se u domovima i bolnicama, podrškom osobama s invaliditetom, kroz čišćenje podmorja, izletišta i sanjkališta, pripremu kompozišta, prikupljanjem drva za ogrjev siromašnima, prodajom palačinki u humanitarne svrhe... Sve ih povezuje isti cilj – promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca!

Primjerice, INA Klub volontera pokrenuo je na Ininoj Facebook stranici aplikaciju za podršku i prijavu volonterskih akcija. Putem ove aplikacije možete predložiti projekte koji bi se realizirali uz pomoć Ininih volontera, a trenutačno je u tijeku glasanje, odnosno odabir između tri projekta. Projekt koji dobije najviše glasova bit će realiziran u novoj volonterskoj akciji.

Glasati se može do 11. svibnja na Ininim Facebook stranicama, a svojim 'lajkom' moguće je podržati sljedeće projekte:
1. Uređenje prostorija i okoliša društva osoba s invaliditetom Podunavlje iz Vukovara;
2. Uređenje dječjeg igrališta i okoliša Dječjeg vrtića Mali prijatelji iz Samobora;
3. Postavljanje ograde i uređenje školskog igrališta Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Petrinje.

Također, osim navedenih projekata, otvorena je mogućnost i prijave drugih projekata za koje smatrate da trebaju volontersku pomoć. Više informacija o načinu prijave projekata, kao i o onima za koje trenutačno možete glasati, pronaći ćete na Ininim FB stranicama odnosno na ovo linku

U ovim grubim vremenima volonterski angažman cijeni se i više, posebno jer ljudima na egzistencijalnom minimumu vraća nadu da ipak nije sve tako crno.

Sve informacije o volonterskim akcijama doznajte na Hrvatskoj mreži volonterskih centara