pozitivna gesta

Vojvođanski Hrvati zadovoljni posjetom Vučića, pozdravljaju spremnost za rješavanje problema

16.02.2018 u 13:10

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenio je danas 'visoko pozitivnim' dvodnevni posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, naglasivši da je 'obostrano iskazana' spremnost za rješavanja svih otvorenih pitanja

U priopćenju DSHV-a ukazuju se na ohrabrujuću prirodu poruka koje su se tijekom posjeta čule, te 'pozitivne geste'.

Također, DSHV ukazuje na 'obostrano iskazanu spremnost za rješavanjem svih otvorenih pitanja koja opterećuju odnose Hrvatske i Srbije, pa tako i položaja nacionalnih manjina - Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj'.

'U tim okvirima i s takvim ishodima, unatoč nerazumijevanjima, pa i protivljenju dijela javnosti i političkih stranaka u obje države, ovaj se odlično organiziran posjet mora okarakterizirati državničkim, a inicijatorici susreta, predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, i srdačno čestitati na hrabrosti i uspješnom domaćinstvu', poručuje DSHV.

  • +13
Vučić u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ocjena je i da se taj posjet dogodio u pravom trenutku te da vjerojatno ima status ključnoga u najnovijem resetiranju ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa. U državnom izaslanstvu Srbije bio je i predsjednik DSHV-a i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov, čime je, po ocjeni DSHV-a, 'na simboličkom planu, priznata važnost političkog predstavnika hrvatske zajednice ne samo kada je riječ o mjestu koje on zauzima u Republici Srbiji, nego koje treba imati i u ukupnim međudržavnim hrvatsko-srpskim odnosima'.

U priopćenju DSHV naglašava kako je Žigmanov na bilateralnim susretima tijekom Vučićeva posjeta Zagrebu bio u prilici izravno iznijeti većinu izazova i glavninu problema s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji - od pitanja zajamčenih mandata i razmjerne zastupljenosti Hrvata u državnoj upravi, preko problema u ostvarivanju manjinskih prava, pa do nerazvijene komunalne infrastrukture i povrata imovine, prije svega Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici.

Posebno vrijednom gestom DSHV ocjenjuje poziv predsjednika Vučića na službeni razgovor Tomislavu Žigmanovu na kojemu će biti riječi o ukupnom rješavanju problema i poboljšanju društvenog položaja Hrvata u Srbiji.