NAKON POKOLJA

Vojska preuzela trgovački centar u Nairobiju

Bionic
Reading

Trgovački centar u Keniji tri je dana poprište užasa u talačkoj krizi u kojoj su islamski militanti ubili 62 ljudi. Vojska je, prema posljednjim informacijama, stjerala u kut i preostale otmičare.

Članovi somalijske islamističke skupine upali su u subotu u prepun trgovački centar u Nirobiju i ubili 62 ljudi, više od 170 ranili, a među žrtvama su i strani državljani. Jedan od taoca snimio je što se u centru događalo.

Kenijska vojska ušla je u centar i uhvatila dio otmičara, a potom su polako napredovali. Nakon tri dana, prema posljednjim informacijama, u tijeku je završna akcija. Vojska je objavila da kontrolira cijelo područje i da je nekoliko taoca spašeno iz ruku otmičara, no nije poznato ima li još zatočenih. U međuvremenu u javnost izlaze šokantne priče svjedoka.

"Prvo sam pomislila da je to automobilska nesreća, a kad smo shvatili što se događa počeli smo puzati ispod automobila. Nakon još nekoliko hitaca počeli smo bježati prema stubištu gdje smo sati i pol čekali pomoć".

Članovi islamske militantne skupine Somali al-Shabaab traže povlačenje kenijske vojske iz Somalije, a stručnjaci procjenjuju da su metu odabrali zbog velikog broja stranih državljana u trgovačkom centru. Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta, čiji je nećak ubijen u napadu, poručuje da će otmičari biti oštro kažnjeni.

"Neće se izvući s ovim životinjskim činom, činom dostojnim prijezira. Ulovit ćemo ih i kazniti vrlo bolno", kazao je Kenyatta.

Vjeruje se da je na čelu skupine otmičara Bijela udovica, Britanka koja je prešla na Islam, a čiji je suprug bio jedan od bombaša samoubojica u napadu u Londonu 2005. godine.

Analitičari: Westgate jer bio cilj je predstavlja obilje

Kao i u Bombaju 2008., kada je skupina gerilaca tri dana bila zabarikadirana s taocima prije nego je likvidirana, pripadnici islamističke skupine Al-Shabaab koji se nalaze u okruženje u trgovačkom središtu u Nairobiju znaju da svaki sat koji provedu na naslovnicama medija znači pobjedu, ocjenjuju u ponedjeljak analitičari.

Za pokret koji je pokazao da mu ne nedostaje dobrovoljaca za samoubilačke misije, međunarodna pozornost koju donosi jedna ovakva akcija započeta u subotu u trgovačkom centru Westgate u glavnom gradu Kenije ima neprocjenjivu vrijednost, naglašavaju analitičari.

"Borci somalske pobunjeničke skupine gube utjecaj u Somaliji, više nisu tako jaki kao prije. Napad poput ovog ih dovodi na naslovnice, a cilj je izvući maksimum od te međunarodne pozornosti i dokazati da još uvijek imaju operativne kapacitete i da su sposobni izvesti spektakularan teroristički napad izvan Somalije", kazao je Alex Vines, direktor programa za Afriku pri londonskom istraživačkom institutu Chatham House.

Cilj ovih islamskih boraca, kao i u slučaju Bombaja, nije uzeti taoce i potom pregovarati, već ubiti što veći broj "nevjernika" i što je dulje moguće odolijevati snagama koje su ih okružile.

Freddric Gallois, bivši zapovjednik elitnih francuskih intervencijskih snaga, smatra da je cilj ovakvog napada proizvesti učinak koji je strašniji od samog napada. Islamisti su u ovom slučaju gospodari vremena koji dopuštaju dramatičan porast napetosti, pojašnjava Gallois i ocjenjuje da je za "kenijsku vojsku važno spasiti što više talaca i okončati svu dramatičnost tog napada".

Za Vandu Felhab-Brown, stručnjakinju instituta Brookings u Washingtonu, više je nego vjerojatno da je napad islamističkih boraca obučenih u Pakistanu koji su 2008. izveli više napada u Bombaju bio inspiracija za borce Al-Shabaaba i njihov napad u Nairobiju.

"Terorističke skupine često kopiraju jedne druge", kazala je Brown, ustvrdivši da je Westgate bio odabran kao cilj jer predstavlja "obilje Zapada u Keniji".

Po tvrdnjama kenijskih snaga sigurnosti, operacija protiv islamista koji već dva dana drže taoce u Westgateu je "pri završeku". U napadu na taj trgovački centar ubijene su, prema službenim podacima, 62 osobe. Islamisti su u subotu napali luksuzni trgovački centar koji je tijekom vikenda bio krcat Kenijcima i strancima.