NASRNUO NOŽEM

Napadač na biskupa u crkvi u Australiji optužen za terorizam

19.04.2024 u 06:26

Bionic
Reading

Šesnaestogodišnjak koji je nožem napao biskupa za vrijeme propovijedi u crkvi u blizini Sydneya optužen je za teroristički čin, objavila je u petak policija

Biskup asirske crkve Mar Mari Emmanuel napadnut je nožem i uboden šest puta u glavu i trbuh u ponedjeljak navečer u Crkvi Krista dobrog pastira u predgrađu Sydneya. Hospitaliziran je, ali nije životno ugrožen. Prema policiji, napadač je putovao 90 minuta do Wekeleya, četvrti poznate po tome što je primila malu zajednicu koja je pobjegla od progona i rata u Iraku i Siriji.

Osumnjičenik, kojega su svladali vjernici i koji je pritom ranjen, hospitaliziran je nakon uhićenja. U petak bi trebao izići pred sud za mlade, priopćila je Karen Webb, načelnica državne policije u New South Wallesu.

Ekipa za borbu protiv terorizma iz Sydneya, koja se sastoji od nekoliko policijskih službi, optužila ga je da je 'počinio teroristički čin' na temelju elektronskih naprava pronađenih kod njega. Odbijeno mu je puštanje pod kaucijom, a bude li proglašen krivim, prijeti mu doživotni zatvor. Policija nije navela kojoj vjeri pripada napadač.

Biskup, čije se propovijedi prenose na internetu, postao je poznat po kritikama cjepiva protiv covida 19 i mjera zatvaranja u vrijeme pandemije te po tome što brani primat svoje religije nad drugima, među kojima je i islam.