na svoju ruku

Izraelci smaknuli trojicu sinova šefa Hamasa, bez znanja generala ili Netanyahua

11.04.2024 u 11:05

Bionic
Reading

Izraelske snage ubile su trojicu sinova čelnika Hamasa Ismaila Hanijeha u zračnom napadu u Gazi bez konzultacija s višim zapovjednicima ili političkim čelnicima, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, objavili su izraelski mediji u četvrtak.

Pozivajući se na visoke izraelske dužnosnike, novinska agencija Walla objavila je da Netanyahu i ministar obrane Yoav Gallant nisu bili unaprijed obaviješteni o napadu koji su koordinirali izraelska vojska i obavještajna služba Šin Bet.

Naveli su da su Amir, Mohamad i Hazem Hanijeh ciljani jer su bili borci, a ne zato što su bili sinovi političkog vođe Hamasa. Izraelska vojska nije komentirala izvješća da je Hanijehu ubijeno i četvero unuka.

Ured premijera i vojska nisu odmah bili dostupni da komentiraju napise agencije Walle.

Ubojstvo Hanijehovih bližnjih moglo bi zakomplicirati pregovore kojima je cilj osigurati prekid borbi u Gazi u zamjenu za oslobađanje 133 izraelska taoca za koje se vjeruje da su još uvijek zarobljeni u opkoljenoj enklavi.

Hanijeh je rekao da Hamas ima "jasne i specifične" zahtjeve za pristanak na bilo kakvu pauzu u borbama.

"Neprijatelj je u deluziji ako misli da će napadi na moje sinove, tijekom vrhunca pregovora i prije no što je pokret poslao svoje odgovore, primorati Hamas da promijeni svoj stav”, rekao je Hanijeh u srijedu. 

Rat je ušao u sedmi mjesec, ali malo je znakova napretka u pregovorima.

Hamas zahtijeva prekid izraelske ofenzive, povlačenje izraelskih snaga i da se raseljenim Palestincima omogući povratak njihovim domovima.

Izrael želi osigurati povratak talaca, ali kaže da neće prekinuti rat sve dok Hamas ne bude uništen kao vojna sila, kao i da dalje planira napad na južni grad Rafah u koji se sklonilo više od milijun civila.