opsada velikih gradova

Vojni analitičar Marinko Ogorec: Rat ulazi u statičniju fazu, ali s jednakom razaračkom strukturom

23.03.2022 u 07:49

Bionic
Reading

Stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov, vojni analitičar Marinko Ogorec i povjesničar Tvrtko Jakovina gostovali su u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' i govorili o ratu u Ukrajini

Marinko Ogorec istaknuo je da slijedi opsada velikih gradova. Rat ulazi u malo 'statičniju' fazu, ali jednake dinamike i intenziteta te razaračke strukture.

'Vjerojatno će doći do postupnog razaranja gradova topništvom s većih udaljenosti. Gradovi kao što su Harkiv, Kijev, Mariupolj se podrazumijevaju. Pitanje je Odese, vjerojatno će i ona doći pod udar. Dinamika ratnih djelovanja ne prestaje', rekao je Ogorec u uvodu emisije U mreži Prvog.

Smatra da ne dolazi do zastoja u napredovanju što se tiče ratovanja.

'Tu se radi o određenim fazama kad se kreće na velike gradove, onda će se ići u fazu iscrpljivanja koliko je to god moguće. Rusi su tu u prednosti jer imaju dosta vojnih sredstava i mogu jako dugo i puno napadati velike gradove', dodao je Ogorec.

Tvrtko Jakovina rekao je da su, kao u svakom ratu, umiješane i druge strane.

'Ono što je stvarno na ratištu, imate Ukrajince i Ruse. U tom smislu, puno veća Rusija s puno većim sredstvima i, ako bi se išlo u rat iscrpljivanja, u puno povoljnijoj situaciji. Što se tiče Ukrajine, možda bi trebalo izbjeći tu situaciju. Ukrajincima se cyber ratovanjem i dostavom oružja može donekle pomoći. Mogu i stranci koji se dolaze boriti donekle pomoći, ali to neće biti pomoć koja možda može spasiti neke od tih gradova', rekao je.