SMIRIVANJE STANJA

Vodostaji u padu

  • Autor: Hina/ HRT/tportal
  • Zadnja izmjena 11.01.2010 11:07
  • Objavljeno 11.01.2010 u 10:48
poplava imotski

poplava imotski

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Branimir Boban

Iako je stanje na području poplavljenog Kosinja i dalje teško, jutros je ipak malo povoljnije budući da je u posljednjih 24 sata dotok rijeke Like u akumulaciju Kruščica opao sa 327 kubičnih metara na 218, pa sada razina vode u Donjem Kosinju raste dva centimetra na sat

'Možemo očekivati da će vodostaj Like i dalje opadati s obzirom na stabilnije vremenske prilike', rekao je jutros za Hinu Mladen Vodička iz vodnog područja Hrvatskih voda u Otočcu.

Voda je na području Donjeg Kosinja, Selišta i drugih naselja poplavila više od 150 što kuća, što gospodarskih objekata, a članovi općinskog stožera za obranu od poplava, službe 112 i Hrvatskih voda pomažu ugroženom stanovništvu. Veza s poplavljenim područjem održava se sa 12 čamaca, međutim bilježe se česti kvarovi na plovilima, kaže Ivan Turić, načelnik općine Perušić.

Za danas je u Kosinj najavljen dolazak potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidara Pankretića.

Vodostaj Neretve u Metkoviću napokon je prestao rasti. Situacija se polako smiruje. Ukinuto je izvanredno stanje, ali na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplave.

Međutim, više od 70 posto kuća na desnoj obali Neretve već je poplavljeno. Voda je poplavila i središte Metkovića na lijevoj obali.
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić sinoć je obišao poplavljena područja u dolini Neretve. Na desnoj strani Metkovića poplavljeno je 1.500 objekata, a na lijevoj i u središtu grada 200. Najteže je na području Kule Norinske, Komina i Krvavca. Za građane Metkovića kojima je potrebna pomoć otvoren je telefon 020 681 377.

Vodostaji ličkih rijeka u gornjem toku padaju. No, u Kosinjskoj dolini rijeka Lika i dalje raste. Na području Donjeg Kosinja voda je poplavila podrume u 200 kuća i gospodarskih objekata. Stanovništvo je već desetak dana odsječeno, a jedino prijevozno sredstvo je čamac. Ličko-senjski župan Milan Jurković proglasio je elementarnu nepogodu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi