kiša nastavlja padati

Vodostaji rijeka i dalje rastu: Kamanje dijelom pod vodom, Karlovac se priprema za vrhunac vodenog vala

30.09.2022 u 08:45

Bionic
Reading

Zbog jake kiše koja pada od srijede, ponovno prijete poplave. Rastu vodostaji rijeka. Dobra je poplavila ceste u Ogulinu, u Gorskom kotaru pod vodom je dio prometnica, a u Brodu na Kupi voda je ušla u desetak kuća. Kupa se izlila i u Karlovačkoj županiji, i to na istom mjestu kao prije dva tjedna - u Jurovskom Brodu.

Hrvatske vode objavile su jutros kakvo je stanje na hrvatskim rijekama. Vodostaj na mjernoj postaji Sutla-Zelenjak je 364 cm, te su tamo uvedene izvanredne mjere obrane od poplave. Pod izvanrednim mjerama je i Kupa kod sela Kupa gdje je izmjeren vodostaj od 361 cm.

Redovne mjere protiv poplava su na mjernoj postaji Kupa-Kupari (227 cm).

Pripremno stanje je na sljedećim lokacijama: Kupa-Zapeć (406 cm), Gornja Dobra-Turkovići (203 cm), Donja Dobra-Lešće Toplice (240), Korana - Karlovac (623 cm), OK Kupa Kupa - Donja Kupčina (512 cm), Kupa - Jamnička Kiselica (505 cm), OK Kupa Kupa - Mahično (253 cm), Sava - Preljev Jankomir (631 cm) Sava Zagreb (288 cm), Sava Podsused (316 cm), Zelina Božjakovina (229 cm), Krapina Kupljenovo (423 cm).

Karlovac prijepodne očekuje vrhunac vodenog vala

Vodni val upravo prolazi Karlovac. Rijeka Kupa jutros je u 7 sati na mjernoj stanici u Karlovcu imala vodostaj 702 cm, a u Brodarcima 424 i dalje raste. Samo za usporedbu, jučer navečer u 19 sati Kupa je u Karlovcu bila na 589 cm, a u Brodarcima na 335 cm.

U Kamanju je Kupa jutros na 597 cm, a u Rečici na 669 cm. Kamanje je ponovo dijelom pod vodom, a kako javlja Ka portal, voda je probila 20 centimetara u prostorije nogometnog kluba tako da ovo mjesto preživljava reprizu poplave od prije dva tjedna.

Raste i Korana pa je ona u 7 sati 615 cm u Karlovcu, Gornja Dobra Turkovići 208, Dobra Toplice Lešće 241 cm.

Zbog rasta vodostaja u Karlovcu su na snazi redovne mjere obrane od poplave. 'Pretpostavlja se da će Kupa u Karlovcu ostati na toj razini, ona će rasti još nekoliko centimetara na sat. Poplave prije dva tjedna donijele su vodostaj Kupe u Karlovcu za metar viši. To nije uzrokovalo probleme na području grada, nema poplavljenih objekata no svejedno je Stožer civilne zaštite podijelio više od 6000 vreća s pijeskom za područje Karlovca i Ozlja', izvijesio je HRT.

Situacija je nešto kompliciranija uzvodno od Karlovca. Zatvorena je župaijski cesta Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac te nekoliko cesta prema mjestima Levkušje, Pravutina, Brihovo. 'Poplavljenih objekata na ozaljskom području zasad nema. Voda se izlila i u naselju Zelengaj na području Gornjeg Pokupja', prenosi HRT.

  • +9
Izlila se rijeka Kupa Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Rijeka i dalje čeka što će donijeti nova kiša

Nezapamćenih 270 ml po četvornom metru kiše u Rijeci je izazvalo kolaps i odnijelo, na žalost, ljudski život. U protekla 24 sata do osam sati u petak u Rijeci je palo još 81,9 litara kiše na četvorni metar Povremena kiša je najavljena do nedjelje, a tek onda ide stablizacija vremena. Vrijeme je i dalje promjenjivo i oblačno, a kiša trenutno ne pada. Noć je bila relativno mirna, a vatrogasci su imali nekoliko intervencija.

'Opet je kiša u periodima dosta jako padala tako da smo imali četiri intervencije zbog prodora vode i prokišnjavanja na objektima i još imamo dvije intervencije - ispumpavanje velikih količina vode iz dva objekta, voda stalno prodire u njih kroz podzemlje, radimo na sanaciji. Imali smo još jedan manji požar', rekao je Hinko Mance, zapovjednik JVP Rijeka.

'Prvi udarni dan imali smo 70-ak vatrogasaca na raspolaganju, jučer oko 50, a noć smo prošli s 35 vatrogasaca, sad se snage pomalo reduciraju jer je stanje povoljno, dodao je Mance.

'Rijeka je tako konfigurirana da se voda s okolnih brda slijeva u nizinu i dok se taj bazen ne isprazni voda će dolaziti do mora. Imamo određene dijelove grada gdje voda prodire i kroz zemlju, moramo čekati još dan dva da se voda isuši', pojasnio je Mance. Riječki vatrogasci očekuju i danas pozive na intervencije.

  • +21
Poplava u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj