velike količine oborina

Upozorenje Hrvatskih voda: Rastu vodostaji rijeka, situacija na terenu slična je kao prilikom poplava prije dva tjedna

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 29.09.2022 12:29
  • Objavljeno 29.09.2022 u 11:58
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

U proteklih 24 sata pale su velike količine oborina na području sliva rijeke Kupe u gornjem toku, što je dovelo do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjem toku na području Primorsko-goranske županije te su noćas na dionicama Hrvatsko - Selo Kupa uvedene mjere izvanrednog stanja, izvijestile su Hrvatske vode

Zbog izlijevanja rijeke Kupe i odrona za sav promet zatvorene su ŽC5033 Brod na Kupi-Čedanj i Brod na Kupi-Hrvatsko te LC58032 Zapeć-Blaževci.

'Može se reći kako je situacija na terenu više-manje slična kao i prilikom proteklog poplavnog događaja prije dva tjedna', navodi se u izvješću.

Na postaji Kupa Selo Kupa u 5.50 zabilježen je novi maksimalni vodostaj u povijesti od +517 cm (dosadašnji maksimum iznosio +482 cm prije dva tjedna). Novi maksimalni vodostaj u povijesti u iznosu +536 cm izmjeren je i na postaji Kupa Zapeć (100-tinjak kilometara uzvodno od Karlovca), čime je dosadašnji rekord iz 2005. godine premašen za devet centimetara. Najviše kiše u proteklih 24 sati palo je na području Rijeke (čak 287 mm). Prosječna količina oborine u rujnu za Rijeku iznosi 170 mm, a samo u dva sata jučer navečer palo je 140 mm kiše.

  • +21
  • +18

Poplava u Rijeci

Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

'Kanalizacijski sustav Rijeke naravno nije mogao prihvatiti ovu ekstremnu količinu kiše pa su poplavile brojne prometnice. Ceste su se pretvorile u bujice, a poplavljeni su i brojni podrumi, sutereni i prizemni objekti', navode Hrvatske ceste.

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području Karlovca očekuje se danas, s tendencijom premašivanja razine redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći. Trenutačni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 9 sati iznosio je +332 cm.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!