bih

Vlast u Tuzli pustila ilegalne migrante da se smrzavaju

27.12.2019 u 11:55

Bionic
Reading

Privremeni centar za smještaj ilegalnih migranata koji nastavljaju pristizati u Bosnu i Hercegovinu uspostavljen je i u Tuzli gdje su oni do sada u zimskim uvjetima boravili na otvorenome, potvrdili su u petak iz nevladine udruge pod nazivom Pomozi.ba

Iz te su udruge u priopćenju dostavljenom medijima naveli kako su sredstvima koje su sami prikupili zakupili jedan motel, a cilj je tamo osigurati smještaj za stotinjak osoba.

Istaknuli su kako su se na ovu akciju odlučili jer lokalne vlasti nisu ništa poduzele kako bi pomogli desecima migranata koji dane po hladnoći provode boraveći na željezničkom i autobusnom kolodvoru.

'Veliki broj migranata i izbjeglica ovih dana smrzava se na autobusnom kolodvoru u Tuzli, a svakim danom ih je sve više. Zbog toga smo željeli barem djelimice pomoći i biti dio rješenja a ne dio problema', naveli su iz udruge.

Motel kojega su zakupili u privatnom je vlasništvu. a jedna švedska humanitarna udruga osigurala je novce koji bi trebali pokriti troškove najma za prva dva mjeseca. Pozvali su građane da ih podupru u ovoj akciji donirajući koliko mogu.

Deseci ilegalnih migranata već tjednima borave pod šatorima u Tuzli jer gradske i županijske vlasti ne poduzimaju ništa kako bi im se osiguralo sklonište i pružile bilo kakva pomoć.

Oni traže da migrantski problem rješavaju više razine vlasti no ranije su odbili prijedlog vlade Federacije BiH i Ministarstva sigurnosti BiH da se migrantski centar uspostavi u napuštenoj vojarni u mjestu Ljubače kod Tuzle.

Od početka godine policije je evidentirala kako je na područje Tuzlanske županije stiglo više od deset tisuća migranata. Prema dostupnim informacijama u BiH trenutačno boravi između šest i osam tisuća ileglnih migranata. Većina ih je i dalje na području Unsko-sanske županije u centrima za prihvat u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Nekoliko stotina migranata koji su boravili u improviziranom kampu Vučjak kod Bihaća prebačeni su u novouspostavljeni prihvatni centar u Blažuju kod Sarajeva.