ISTRAGA U AFERI 'REVELIN'

Vlahušić: Tukao sam se za ovu državu od prvog dana

09.02.2015 u 23:20

Bionic
Reading

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) u ponedjeljak je rekao kako ne vjeruje da su politika i pravosuđe u Hrvatskoj povezani te da je USKOK-ovo rješenje o provođenju istrage protiv njega u aferi 'Revelin' uoči lokalnih izbora u Dubrovniku slučajnost, a za građane da su dovoljno pametni i mudri pa 'nek' pogledaju datume i sami donesu zaključke'

Uskok je na internetskim stranicama, ne navodeći imena, objavio kako je pokrenuo istragu protiv Vlahušića zbog sumnje da je grad Dubrovnik oštetio najmanje za milijun kuna pogodujući ugostitelju Lukši Frankoviću koji je, koristeći se tvrđavom Revelinom, kako se navodi, nezakonito zaradio više od dva milijuna kuna.

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u vezi s otvaranjem istrage kako je sva dokumentacija prije njegova potpisa prošla nekoliko razina mjerodavnoga dubrovačkog Upravnog odjela za nekretnine te kako je u gradski i državni proračun od noćnog kluba koji radi u toj tvrđavi uplaćeno deset milijuna kuna.

'Revelin godinama nije donosio nikakve prihode od zabave, nego od najma. Od 2010. godine, kada je na javnom natječaju izabrana daleko najpovoljnija ponuda ugostiteljskog obrta 'Afrike', to jest Lukše Frankovića i njegove ekipe, Revelin donosi na godinu dva milijuna kuna gradu i osam milijuna državi. Efekt zabave u gradu se može mjeriti s otprilike 100 milijuna kuna. Vidimo povećanje noćenja, dolazak mladih ljudi, slično Ultra festivalu u Splitu. Revelin je nositelj zabave u Dubrovniku za domaće ljude i goste', rekao je u telefonskoj izjavi Andro Vlahušić.

'Priča traje pet godina i od tada nikakvi ugovori nisu promijenjeni, prošlo je nekoliko revizija kroz grad i sve je bilo u redu', dodao je.

Na pitanje osporava li Uskokove navode Vlahušić je odgovorio kako je dovoljno pogledati kojeg je datuma podignuta optužnica te da je 'javnost dovoljno pametna za samostalni zaključak'.

'Duboko vjerujem u institucije ove države, bivši sam ministar i saborski zastupnik. Tukao sam se za ovu državu od prvog dana i vjerujem da je pravedna i poštena. Ne želim je dovoditi u vezu s politikom, građani su dovoljno pametni i mudri i nek' pogledaju datume i sami donesu zaključke', rekao je Vlahušić te dodao da politika i pravosuđe ne mogu i ne smiju biti vezani jedno s drugim.

'Revelin je ukupno u gradski i državni proračun na razne načine donio 200-300 milijuna, i to ostaje iza mene, a u mom špagu od toga nema ništa', istaknuo je.

Uskok smatra da se Vlahušić prije raspisivanja javnog natječaja za davanje u najam točno neutvrđenog dijela glavne dvorane Revelina s Frankovićem dogovorio da će njegov obrt 'Afrika', neovisno o uvjetima natječaja, za cijenu zakupa dijela glavne dvorane dobiti cijeli prostor te da će gradu plaćati samo dio prihoda od ulaznica. Grad se, sumnjaju u Uskoku, osim toga obvezao da će neosnovano participirati u plaćanju troškova čišćenja i zaštitarske službe. Vlahušić je, smatra smatra Uskok, nakon zaključivanja ugovora o zakupu u kolovozu 2010. Frankoviću omogućio i neplaćanje dviju mjesečnih zakupnina u iznosu od 115.200 kuna. Tako je Frankoviću navodno pogodovao da nezakonito zaradi najmanje 2,2 milijuna kuna, a Dubrovnik je oštetio za najmanje milijun kuna.

Pošto je u javnost procurila informacija da policija istražuje nezakonitosti u vezi s Revelinom, Vlahušić je medijima tvrdio kako se veseli prijavi jer je nakon posljednjeg suđenja u aferi 'Šipan', u kojoj je nepravomoćno osuđen na jednogodišnju uvjetnu kaznu, pobijedio na lokalnim izborima.

Budući da na sjednici Gradskog vijeća 29. prosinca 2014. nije donesen gradski proračun, Dubrovnik ponovno čekaju lokalni izbori koje je Vlada raspisala za 8. ožujka.