izmjene gup-a

Vlahušić prozvao Frankovića za urbicid Park-šume Petka

22.03.2021 u 13:58

Bionic
Reading

Kandidat političke platforme "Dubrovnik naš grad" za gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić prozvao je u ponedjeljak aktualnog gradonačelnika Matu Frankovića da izmjenma GUP-a predlaže urbicid zaštićenog područja Park-šume Petka

Vlahušić je na konferenciji za medije pred dubrovačkim Hotelom Uvala izjavio kako tik do park-šume novi vlasnik Hotela Maestral planira rekonstrukciju objekata do visine 22 metra, dok se izgradnja za građane ograničava.

"Odluku je samostalno donio Franković nakon sastanka s investitorom. Građanima se mjera spušta s devet na osam i s 15 na 13 metara, a za tu rekonstrukciju se donosi 22 metra, čime se mijenja vizura park-šume. Odlučeno protivno odluci gradskog vijeća i sakriveno od javnosti", poručio je Vlahušić. Najavio je kako će o svemu upozoriti i Vladu RH, jer je upitan i provedeni natječaj za prodaju Hotela Maestral.

"Urbana pravila za Hotele Maestral ne vrijede kao jučer. Investitor je kupio po tadašnjim uvjetima, a drugi zainteresirani subjekti nisu znali da će se moći graditi do 22 metra visine", upozorio je Vlahušić.

Najavio je da će nakon pobjede na izborima spojiti upravne odjele za prostorno planiranje i izdavanje dozvola, obnoviti 'povjerenstvo za lijepo' kao neovisno stručno tijelo s vodećim hrvatskim arhitektima, te uvesti obvezu objave lokacijskih i građevinskih dozvola investitorima na digitalnu platformu GIS.

Gradonačelnik Mato Franković na svojoj je službenoj Facebook stranici odgovorio na optužbe kandidata platforme "Dubrovnik naš grad"Andra Vlahušića. Istaknuo je kako je riječ o žalosnom i gotovo nakaradnom pokušaju da se izmjene i dopune GUP-a, koje trebaju uvesti mjeru u prostor, prikažu devastirajućim i lošim.

"Tužno je i žalosno da upravo oni koji su omogućili da nam pojedini dijelovi grada izgledaju kao čardaci, žele lažima pokušati onemogućiti da izglasamo na sjednici Gradskog vijeća izmjene GUP-a Grada Dubrovnika. Vjerujem da toliki strah u njihovim očima leži u činjenici kako će možda morati vratiti neke prethodno uzete novce. Želim jasno i nedvosmisleno reći kako se hotelima Maestral ovim izmjenama GUP-a ništa niti povećava niti smanjuje", napisao je, između ostalog, Franković.

Odluka o izmjenama i dopunama GUP-a Grada Dubrovnika naći će se na dnevnom redu posljednje sjednice u ovom mandatu dubrovačkog Gradskog vijeća u ponedjeljak 29. ožujka.