ULAGANJA U SOLARNU ENERGIJU

Vladina očekivanja teška desetke milijuna eura

03.05.2012 u 11:47

Bionic
Reading

Vlada očekuje investicije vrijedne nekoliko desetaka milijuna eura nakon što je na današnjoj sjednici olakšala mala privatna ulaganja u solarnu energiju

'Izmjenama Zakona o tržištu električne energije olakšavaju se mala privatna ulaganja u solarnu energiju', rekao je ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić govoreći o dopunama Zakona o tržištu električne energije.

Umjesto 11 stepenica i 14 mjeseci, sada će mala obiteljska gospodarstva trebati prijeći dvije stepenice u dva mjeseca, kazao je Čačić te dodao da zbog tih olakšanja u sljedećih nekoliko godina očekuju nekoliko desetaka milijuna eura ulaganja u solare male snage za obiteljska gospodarstva.

Naime, u proteklih sedam godina u cijeloj Hrvatskoj ukupno je instalirano solarnih panela snage samo 500 kilovatsati, a očekuje se da će nakon ovog pojednostavljenja u nekoliko godina ukupna snaga biti desetak megavata.

Ministri Vlade RH

Vlada je Saboru uputila i nacrt prijedloga zakona o dopuni Zakona o podjeli HŽ-a, a resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić rekao je da se 'dopunom tog zakona, prema kojoj se Vuča vlakova dijeli u nekoliko poduzeća te pripaja Cargu i prijevozu, stvara jak temelj za ozbiljno restrukturiranje Hrvatskih željeznica'.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila odluku da će Hrvatska u sklopu međunarodne mirovne misije u Siriji imati dva vojnika promatrača koji će se rotirati, a mirovna misija trajat će dvije godine, dok se troškove po jednom vojniku procjenjuje na 250 tisuća kuna godišnje, kazao je ministar obrane Ante Kotromanović, pojasnivši da se u mirovnu misiju u Sirijsku Arapsku Republiku u 2012/2013. godini može uputiti do 10 pripadnika Oružanih snaga RH u svojstvu vojnih promatrača.