spušten gard

U Kremlju su osupnuti nalogom za uhićenje Putina: Kvari im brojne planove, a ovo su neki od njih

22.03.2023 u 13:01

Bionic
Reading

Nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) u petak izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina, u Kremlju su dali sve od sebe da izgledaju ravnodušno. Međutim više izvora bliskih ruskim vlastima kazalo je za Meduzu da Putinova administracija nije očekivala odluku suda i da bi stroga ograničenja koja nalog postavlja za predsjednikovu mogućnost putovanja u inozemstvo mogla srušiti sliku koju on pokušava projicirati kod kuće

Nezavisni ruski portal Meduza piše da je odluka Međunarodnog kaznenog suda da izda nalog za uhićenje ruskog predsjednika bila veliko iznenađenje za Kremlj. Prema dva izvora bliska Putinovoj administraciji, ruske vlasti nisu bile spremne za tu situaciju.

Uoči ruskih predsjedničkih izbora 2024. Kremlj je planirao predstaviti Putina biračima kao 'ratnika protiv Zapada' i 'branitelja latinoameričkih i afričkih zemalja od kolonijalnog ugnjetavanja', rekli su izvori Meduze. No taj bi plan nužno uključivao prekomorska putovanja, na koja Putin sada vjerojatno neće moći ići. Zbog tjeralice protiv njega ruski bi predsjednik teoretski mogao biti pritvoren u bilo kojoj od 123 zemlje koje priznaju taj sud. Prema izvorima bliskim njegovoj administraciji, Kremlj nije siguran kako bi bilo moguće 'osigurati sigurnost' predsjednika s obzirom na nove okolnosti.

Izvori Meduze napominju da je Putin, čak i otkako je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu, redovito putovao u inozemstvo i sudjelovao na raznim forumima i samitima. U ljeto 2022., naprimjer, posjetio je Tadžikistan, Turkmenistan i Iran, a u jesen Uzbekistan, Kazahstan i Armeniju (iako nije posjetio nijednu zapadnu zemlju od početka rata).

Prema dva izvora bliska Putinovoj administraciji, ta su putovanja bila vrlo važna za domaću propagandu jer su ih ruski provladini mediji mogli citirati govoreći građanima da Rusija 'još uvijek ima više prijatelja nego klevetnika' i da ostaje 'jedan od stupova multipolarnog svijeta'.

  • +3
Putinov govor Izvor: Profimedia / Autor: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

'Ograničenja stranih posjeta djelovat će u suprotnom smjeru. Putovanja u inozemstvo kombinirala su se s dolaskom stranih čelnika u Moskvu. Sada više neće biti moguće održavati sastanke istom učestalošću - ne možete stalno pozivati sve da dođu kod vas', rekao je jedan izvor Meduzi.

Putinove poteškoće s inozemnim putovanjima već su počele. U kolovozu 2023. Južnoafrička Republika trebala bi biti domaćin sljedećeg samita BRICS-a, a iz Cape Towna poručili su da su 'svjesni svoje zakonske obveze' u vezi s nalogom ICC-a. Međutim Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je Kremlj ostao 'smiren' i da će 'nastaviti raditi'. S druge strane predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin nazvao je nalog 'agresijom na Rusiju', a čelnik ruskog Istražnog odbora Aleksandar Bastrikin zatražio je pravnu procjenu odluke i identifikaciju sudaca koji su je donijeli.

ICC je također izdao nalog za uhićenje zbog ratnih zločina ruske povjerenice za prava djece Marije Lvove Belove, ključne osobe u ruskom sustavu prisilnog deportiranja ukrajinske djece u Rusiju. Izvori bliski Kremlju rekli su Meduzi da Putinova administracija vjeruje da bi Haag u budućnosti mogao raspisati tjeralice protiv više ruskih dužnosnika, poput ruskih guvernera regija iz kojih su odvedena ukrajinska djeca. Ako se to i dogodi, Kremlj ne misli da će to utjecati na živote dužnosnika: 'U stvarnosti državni službenici ionako ne putuju u inozemstvo tijekom rata.'