analiza posjeta

Institut za rat: Putin od Xija nije dobio što je htio

22.03.2023 u 08:47

Bionic
Reading

Čini se da ruski predsjednik Vladimir Putin postavlja uvjete kako bi iskoristio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kao metodu projekcije ruske moći prije nego što njegova zemlja preuzme rotirajuće predsjedanje u travnju, navodi u najnovijem izvještaju Institut za ratne studije (ISW)

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija planira održati neformalni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a početkom travnja kako bi se raspravljalo o 'stvarnoj situaciji' vezanoj uz ukrajinsku djecu odvedenu u Rusiju.

Istaknuo je da je Rusija planirala održati sastanak prije objave naloga za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za Putina i rusku povjerenicu za dječja prava Mariju Lvovu-Belovu zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju. Ova najava, kao i oštro poricanje optužbi ICC-a od strane ruskih dužnosnika, dolazi u trenutku u kojem okupacijski dužnosnici koje je imenovao Kremlj nastavljaju olakšavati deportaciju ukrajinske djece u Rusiju pod raznim shemama i krinkama.

Također, ISW izvlači zaključak iz posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi da ruski predsjednik Vladimir Putin nije uspio osigurati bilateralno partnerstvo bez ograničenja s Kinom kakvom se vjerojatno nadao.

Putin i Xi potpisali su zajedničku izjavu o produbljivanju sveobuhvatnog partnerstva i strateške suradnje između dviju zemalja te ulasku u novu eru u kojoj se ističe da su rusko-kineski odnosi na najvišoj razini u povijesti.

Zajednička izjava ocrtava niz bilateralnih namjera te potvrđuje predanost Rusije i Kine međusobnom državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, među ostalim diplomatskim obećanjima.

Obveze koje su preuzeli Xi i Putin bile su izrazito jednostrane, međutim ukazuju na to da Xi pristaje na suzdržaniju verziju rusko-kineskih odnosa nego što to Putin vjerojatno želi, kao što je ISW primijetio 20. ožujka.

Xi je pohvalio Putina, ponovno potvrdio predanost Kine Rusiji u Vijeću sigurnosti UN-a i pojačao kinesko stajalište o političkom rješenju rata u Ukrajini, ali nije otišao puno dalje od davanja tih izjava.

Putin je, nasuprot tome, najavio niz mjera koje signaliziraju stalnu orijentaciju Rusije prema Kini i ovisnost u energetskom i gospodarskom sektoru, što se čini vrlo jednostranim u usporedbi s Xijevim relativno umjerenim obvezama.

Xi osim toga nije signalizirao namjeru pružanja podrške ruskom ratu u Ukrajini osim nejasnih diplomatskih uvjeravanja, što je vjerojatno korak unazad od onoga što se Putin nadao osigurati u pregovorima. Vjerojatno nije uspio postići upravo onu vrstu partnerstva koju treba i želi.

  • +23
Vladimir Putin i Xi Jinping Izvor: Profimedia / Autor: Sergej Bobylev / Sputnik / Profimedia