OCJENA CNN-A

Vladimir Putin – Barack Obama 1:0

13.09.2013 u 12:35

Bionic
Reading

Sakupljajući reakcije nakon što je Vladimir Putin objavio kolumnu u New York Timesu te, još važnije, nakon što je Rusija prijedlogom o kontroli kemijskog oružja barem privremeno obustavila vojnu intervenciju, CNN zaključuje da je u diplomatskom okršaju SAD-a i Rusije Vladimir Putin odnio jasnu pobjedu

Za tu konstataciju CNN je prije svega pronašao uporište u nekoliko američkih dužnosnika koji su dali prednost Putinu u vođenju međunarodnih odnosa. Tako je Fiona Hill s instituta Brookings u Washingtonu izjavila da se radi 'diplomatskoj pobjedi Putina' te smatra da došlo do bitne promjene u odnosu dviju zemalja. 'Ako o ovome razmišljamo kao o sukobu u džudu, Putinovom omiljenom sportu, ovo je tek jedna serija poteza.' Prema Fioni Hill, Putin sada može sam postaviti pravila igra koja će ići u njegovu korist. Rusija, naime, raspolaže vetom u Vijeću sigurnosti, a tom se opcijom dosad vješto koristila tako što je 'sprečavala druge da izglasaju rezolucije', zaključuje Hill.

Dimitri Trenin iz istraživačkog centra Carnegie u Moskvi podsjetio je da o Putinu na zapadu prevladava veoma loša slika te da se njegovi istupi često dočekuju sa skepsom. No u ovoj 'zbunjujućoj situaciji za SAD i Europu', Putinovi argumenti o kontroli naoružanja u Siriji mogli bi se pokazati korisnima i u debati na domaćem terenu. Ukratko, Putin ne želi tu bitnu raspravu o miru na Bliskom istoku prepustiti samo zapadnjacima.

U SAD-u ima, naravno, mnogo onih koji su nezadovoljni Putinovim usponom. Senator James Inhofe iz redova republikanaca tvrdi da 'Putin daje lekcije SAD-u' te je dodao da može čuti 'Ronalda Reagana kako se okreće u grobu'. Bijela kuća zasad je usvojila oprezni ton tvrdeći da bi prijedlog o kontroli kemijskog naoružanja mogao imati učinak bumeranga ako strategija ne upali. No anonimni izvori iz Bijele kuće su za CNN jasno poručili da Putin sada vodi ovu situaciju te da mora isporučiti rezultate.

U Rusiji pak imaju drukčije viđenje stvari. Aleksej Puškov, predsjednik Odbora za vanjske poslove Dume, tvrdi da Obama, zahvaljujući Putinu, ima sada priliku 'ne započeti novi rat, ne izgubiti podršku Kongresa te ne postati novi Bush'.