SVINJSKA GRIPA I U EUROPI

Vlade u panici nastoje izbjeći pandemiju i histeriju

27.04.2009 u 09:19

Bionic
Reading

Svjetske vlade utrkuju se kako bi izbjegle pandemiju svinjske gripe, ali i globalnu histeriju, dok se mogući slučajevi te bolesti pojavljuju od Kanade preko Novog Zelanda do Španjolske, a u SAD-u je proglašeno krizno stanje u javnom zdravstvu. Povodom novonastale globalne zdravstvene prijetnje Europska komisija je u ponedjeljak sazvala hitan sastanak ministara zdravstva

WASHINGTON - 'Nije vrijeme za paniku', objavila je Bijela kuća, gdje je u nedjelju održana posebna konferencija za tisak posvećena mjerama protiv svinjske gripe.

Meksiko, epicentar zaraze s navodno već 103 mrtva od gripe, otkazao sva javna događanja, zatvorio tržnice, restorane i kina. Na ulicama i u javnome prijevozu bilo je je malo ljudi, a neki su nosili maske na ustima.

Kanada je potvrdila šest slučajeva svinjske gripe, uključujući i neke srednjoškolce koji su proljetne praznike proveli u Meksiku. Sličan je slučaj i s osam oboljelih srednjoškolaca iz New Yorka, od kojih je dio također prije dva tjedna bio na odmoru u Meksiku.

Zemlje diljem Azije najavljuju izolaciju za putnike koji se vraćaju iz gripom zahvaćenih područja.

U SAD je proglašeno krizno stanje u javnom zdravstvu kako bi se dijagnostički materijal i oko 12 milijuna doza antivirusnih lijekova Tamiflu, mogli prebaciti iz saveznih zaliha u pojedine države.

U SAD je do nedjelje navečer potvrđeno 20 slučajeva svinjske gripe, uz samo jednu hospitalizaciju.

Za sada nema globalne pandemije, ocjenuju stručnjaci. Nije jasno koliko ljudi ima mutirani soj virusa svinjske gripe i zašto sve zemlja osim Meksika imaju blage slučajave.

Također nije jasno je li novi virus visoko zarazan, što je ključno obilježje koje dijeli tešku gripu od globalne krize. No, čekati da se poduzmu koraci za zaštitu sve dok se ne proglasi pandemija, bilo bi prekasno.

'Mi mislimo da će se gripa nastaviti širiti, no poduzimamo agresivne akcije kako bi smanjili učinke ne zdravlje ljudi', rekao je u nedjelju Dr. Richard Besser, direktor Centra za nadzor i prevenciju bolesti iz Atlante, središnje epidemiološke ustanove u SAD-u.

Hrvatska u pripravnosti

Djelatnicima karantene tehnologija pomaže izdvojiti bolesne turiste u zračnim lukama. Ako je osoba bolesna uređaji detektiranju povišenu tjelesnu temperaturu i na ekranu se pojavi alarm.

'Mi smo u pripravnosti ili, bolje rečeno, pratimo sve što poručuje Svjetska zdravstvena organizacija i uskladit ćemo svoje aktivosti vezane uz pojavu svinjske gripe u Meksiku, SAD-u i Novom Zelandu', rekla je dr. Ira Gjenero Margan, epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Ministar zdravstva Darko Milinović rekao je da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo održao hitnu sjednicu o problemu svinjske gripe, no nisu donesene nikakve izvanredne mjere. Ipak, na aerodromima je podignut stupanj pripravnosti. U ponedjeljak će se odlučiti o postroženim uvjetima kontrole putnika, a procedura će biti slična kao i u vrijeme epidemije ptičje gripe, što znači da će se svaki putnik koji ima simptome slične simptomima gripe morati prijaviti u stacionar na aerodromu.

Ministarstvo zdravstva dostavilo je Zračnoj luci Zagreb popis zemalja u kojima postoji opasnost od zaraze svinjskom gripom. Putnici na Plesu, koji dolaze iz 'sumnjivih' zemalja upućuju se na razgovor kod aerodromskih zdravstvenih službi. Ukoliko se utvrdi da je potreban pregled, putnici se upućuju u Kliniku za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević', a pregledava se i njihova prtljaga.

U slučaju nižeg stupnja liječnici će pregledavati putnike s povišenom temperaturom ili one koji se loše osjećaju te će se odlučivati o slanju u bolnicu dr. Fran Mihaljević dok viši stupanj znači da se uvodi karantena i obvezni pregled putnika u međunarodnom prometu. O sličnim mjerama sljedećeg će tjedna odlučivati i druge zračne luke u Hrvatskoj, a posebno u koje dolazi veliki broj stranih putnika, kao što su splitska i dubrovačka.

Sukladno najnovijim informacijama vezanim uz situaciju nastalu širenjem epidemije svinjske gripe, a uslijed koje je došlo do većeg broja smrtnih slučajeva u Meksiku, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izvještava javnost o sljedećem.

S obzirom da su prema dosadašnjim informacijama slučajevi epidemije zabilježeni u Mexico Cityu, te meksičkim saveznim državama Oaxaca, San Luis Potosi, i Baja California (Mexicali), Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija savjetuje hrvatskim građanima da izbjegavaju putovanje u krajeve Meksika u kojima se epidemija pojavila, osim u slučaju neodgodivih obveza.

Također savjetujemo izbjegavanje mjesta većih okupljanja i žurni posjet zdravstvenim službama u slučaju pojave simptoma sličnih gripi.

Svim hrvatskim građanima koji se trenutno nalaze u Meksiku savjetujemo da budu u kontaktu s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Washingtonu.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija bit će u pojačanom kontaktu sa svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu, te će s novim informacijama vezanim uz epidemiju svinjske gripe redovito upoznavati javnost.

Diljem svijeta, pozornost se jako usredotočuje na putnike. Kina, Rusija, Tajvan i Bolivija planiraju stavljati u karantenu putnike koji dolaze iz gripom zahvaćenih područja, ako imaju simptome.

Italija, Poljska i Venezuela savjetovale su građanima da odgode putovanja u zahvaćene dijelove Meksika i SAD-a.

U Španjolskoj prvi slučaj svinjske gripe u Europi

Svjetska zdravstvena organizacija strahuje od pandemije

Prvi slučaj svinjske gripe u Europi zabilježen je u Španjolskoj. Tamošnja ministrica zdravstva Trinidad Jimenez objavila je da je riječ o muškarcu koji je nedavno boravio u Meksiku. 'Potvrđeno je da je nalaz pacijenta iz Almense, na jugoistoku Španjolske, bili pozitivan na svinjsku gripu', izjavila je ministrica na konferenciji za tisak.

Radi se o prvom potvrđenom slučaju svinjske gripe u Europi, dok je broj sumnjivih slučajeva u Španjolskoj porastao u ponedjeljak ujutro i sada ih ima dvadesetak. 'Svi su oni stabilno, nijedan slučaj nije težak, čak niti ovaj u kojem je potvrđena svinjska gripa', rekla je Jimenez.

Žrtva svinjske gripe je 23-godišnji mladić koji se iz Meksika vratio 22. travnja, a hospitaliziran je u subotu navečer, kazala je glasnogovornica zdravstvene službe za autonomno područje Kastilje-La Manche

EU saziva hitan sastanak, izdaje naputak za putovanja

Eu savjetuje građanima svojih članica da izbjegavaju putovati u područja najteže pogođena epidemijom svinjske gripe koje je prvi slučaj u ponedjeljak otkriven u Europi, a izvanredan sastanak o toj temi ministri zdravstva održat će u četvrtak.

'Osobno, pokušat ću izbjeći nepotrebna putovanja u područja s najviše zaraženih', rekla je europska povjerenica za zdravstvo Androulla Vassiliou. Povjerenica, koja savjetuje građanima da izbjegnu nepotrebna putovanja kako bi se izbjeglo širenje virusa, potvrdila je da je iz španjolskog ministarstva zdravstva Europska komisija obaviještena o prvome slučaju svinjske gripe u Europi.

Ministri zdravstva zemalja članica EU-a održat će izvanredan sastanak u četvrtak na kojem će procijeniti opasnost i razgovarati o mogućim mjerama koje će poduzeti. 'Sastanak treba održati što prije, najvjerojatnije u četvrtak popodne', objavilo je češko predsjedništvo EU-a.

WHO se boji pandemije

'Nakon pojave bolesti u velikom broju zajednica, čemu smo svjedoci, mislimo da epidemiju nije moguće spriječiti', ocijenila je Anne Schuchat iz uprave Američkog centra za nadzor i sprječavanje bolesti (CDC) na telefonskoj tiskovnoj konferenciji u subotu.

WHO je objavio da virus svinjske gripe A/H1N1 'nedvojbeno ima pandemijski potencijal' te je pozvao zemlje u kojima se nije pojavio da pojačaju oprez. Virus je neobičan hibrid između virusa svinjske, ptičje i ljudske gripe, a širi se međuljudskim kontaktom.

Najnovije informacije o situaciji u Meksiku dostupne su i na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije.