sjednica u banskim dvorima

Vlada reže cestovni sektor, a cestarine poskupljuju - doznajte kada i koliko

  • Autor: M. Šp. / A. Ž.
  • Zadnja izmjena 16.03.2017 12:11
  • Objavljeno 16.03.2017 u 09:51
  • +8

Vlada raspravljala o poslovnom i financijskom restrukturiranju cestovnog sektora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zapošljavanje i kadroviranje te restrukturiranje cestovnog sektora i poskupljenje cestarina bile su neke od ključnih točaka dnevnog reda otvorenog dijela današnje redovne sjednice Vlade, ali sve je nekako ostalo u sjeni Agrokorove budućnosti

Problemi za Agrokor, podsjetimo, počeli su početkom godine kada su kreditne agencije Moody's i Standard&Poor's snizile njegov kreditni rejting. Vrlo brzo pale su i cijene Agrokorovih obveznica, a kao sve vjerojatniji scenarij počeo se spominjati bankrot najveće domaće tvrtke.

S obzirom na uobičajena izlaganja kojima premijer Andrej Plenković započinje sjednice Vlade, i očekivalo se da će u pregledu događanja od sjednice prošle srijede u Banskim dvorima reći koju i o situaciji s Agrokorom. 

Naime,  Vlada se u tajnosti prije gotovo dva tjedna sastala s Ivicom Todorićem i njegovim šefom financija Ivanom Crnjcem da bi razgovarali o mogućoj državnoj pomoći i spasu Agrokora. U ovim trenucima Vlada javno komunicira načelan stav koji se da sažeti u izjavu 'Todoriću ne treba pomagati'.

  • 10:57

    'Uz prihode nije moguće isplaćivati kreditne obaveze ove godine iako su prihodi od cestarina prošle godine bili sedam posto veći. Da bi se izbjegla privatizacija i nekontrolirano povećanje cijene cestarine od privatnih koncesionara, odlučili smo se za ovakvu reformu koju će podržati i Svjetska banka izdavanjem jamstva koje će RH koristiti za refinanciranje duga', ustvrdio je ministar i dodao: 'Ovim pristupom nije potrebno provoditi privatizaciju sektora, rješenje koje ne bi riješilo problem jer bi se 2,5 milijarde eura trebalo vraćati iz proračuna RH. Provedba reforme sektora je nužno da bi se održala likvidnost'.

  • 10:56

    'Ukupni dugovi cestovnog sektora iznose 5,2 milijarde eura, odnosno oko 40 milijardi kuna, a ove godine dolazi na naplatu 1,14 milijardi eura ili 7,8 milijardi kuna. Ukupni dug cestarskog sekotra čini 13,5 posto ukupnog duga Republike Hrvatske', iznio je brojke ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković.

  • 10:53

    Vlada je, između ostalog, usvojila Odluku o poslovnom i financijskom restrukturiranju cestovnog sektora prema kojoj će cijene cestarine porasti za pet posto na nivou cijele godine, a omogućeno je i sezonsko poskupljenje. Ove bi godine ono trebalo iznositi 10 posto u vrijeme ljetne sezone.

  • 10:37

    Prešavši na sam dnevni red otvorenog dijela sjednice Vlada je prihvatila Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o upravnim sporovima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, kao i Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije iz Nairobija o uklanjanju podrtina iz 2007. godine, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

  • 10:34

    Plenković je podsjetio i na izvješća sa summita Europske unije na Malti i u Bruxellesu, a osvrnuo se i na događaje sa stadiona prošle subote te je osudio sve oblike divljaštva i huliganizma na stadionima.

  • 10:27

    'Time je potvrđen trend. Mislim da je to jako dobro i to je kolega Marić osjetio u Londonu u razgovoru s investitorima prilikom izdavanja obveznica', kazao je Plenković.

  • 10:19

    Premijer je podsjetio i da je agencija Moody's prošlog petka zadržala dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na 'Ba2', a u domaćoj na 'Baa1'. Međutim, povećala je izglede s negativnih na stabilne što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga još od 2007. godine.

  • 10:15

    'Agrokor je značajan subjekt za hrvatsko gospodarstvo, pažljivo ćemo pratiti kompaniju. Vlada mora voditi računa o ukupnoj srtabilnosti i održivosti gospodarskog sustava zemlje. Sve aktivnosti vode se kroz dijalog i na zakonit način. Razgovaramo, brojni ministri, s nizom kolega koji su u gospodarstvu, s nizom partnera i to što se ne objavljuju infromacije o sastancima, ne znači da ih nema. Dakle, moja poruka je - bez dramatiziranja i samo racionalno', poručio je Plenković.

  • 10:08

    Kao što se i očekivalo, Plenković je otvorio sjednicu Vlade uvodnom riječi o Agrokoru i opetovano zazvao 'dedramatizaciju': 'Agrokor je najveći poslodavac u Republici Hrvatskoj i zanimanje javnosti je veliko. Moramo svi zajedno smiriti loptu, trezveno pristupiti dijalogu koji vodimo s kompanijom i vjerovnicima od kojih očekujemo da zajedno pristupe rješavanju poteškoća u pslovanju'.

  • 09:50

    Ni ministar financija, inače bivši Todorićev radnik, Zdravko Marić nije bio rječitiji te je samo poručio: 'Ne mogu na takva pitanja odgovarati u hodu. Čuli ste izjave i ostalih dužnosnika. Dozvolite zbog kompleksnosti teme ... Svjesni smo problema i težine. Zaštita nacionalnih interesa i hrvatskih gospodarstva je od presudne važnosti i na tome radimo'.

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal