NOVINARI PRED ZIDOM

Vlada vrši pritisak na medije

17.08.2009 u 12:11

Bionic
Reading

Zbog otkaza, kojeg je RTL uručio snimatelju Ivanu Cvirinu jer se u Vladi pojavio u majci s natpisom na engleskom 'Ne trebam seks, vlada me je.. svaki dan' oglasilo se Hrvatsko novinarsko društvo

HND priopćenju kojeg potpisuje predsjednik društva Zdenko Duka stoji apel na Upravu RTL-a da kolegu Cvirna vrati na posao, a potom slijedi tumačenje zahtjeva premijerke Kosor.

'Predsjednica Kosor je u jučerašnjoj izjavi kazala da neće tolerirati da novinari odjećom vrijeđaju nju i ostale ministre, tretirajući novinare kao goste u Banskim dvorima od kojih se onda valjda očekuje pristojno ponašanje.

Novinari nipošto ne mogu biti gosti u Banskim dvorima, nisu oni tu u privatnom posjetu, nego dolaze izvještavati s Vladinih sjednica. Iz riječi Jadranke Kosor moglo bi proizići da je samo njezina dobra volja što novinare uopće pušta unutra pa i to da ih više neće puštati ako ona nalazi da nisu poželjno obučeni, kao da su Vladine prostorije njezina privatna kuća.
Reagiranje Jadranke Kosor je jasan pritisak na medije, i rezultirao je, kako vidimo, otkazom našem kolegi.

Slogan na engleskom jeziku na majici koju je jučer nosio snimatelj Cvirn univerzalan je i toliko već pronošen po svijetu da je bilo najbolje za predsjednicu Kosor i za ministre da su ga naprosto prešutjeli i da se Vlada zaokupi bavljenjem istinskim a teškim, pravim problemima.

Ističemo svačije pravo, tako i novinara i snimatelja Ivana Cvirna, da nosi odjeću kakvu želi', kaže se u priopćenju HND-a.