SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

Vlada usvojila Plan gospodarenja otpadom i osnovala novo povjerenstvo

05.01.2017 u 09:55

Bionic
Reading

Vlada je konačno usvojila petogodišnji Plan gospodarenja otpadom, a na prvoj sjednici Vlade u 2017. godini odlučeno je i o osnivanju Povjerenstva za smanjenje i ukidanje neporeznih davanja, kako je i najavljeno dnevnim redom koji je ovaj put objavljen na internetskoj stranici Vlade dan uoči redovite sjednice u Banskim dvorima dok je objava pratećih dokumenata počela 20-ak minuta nakon početka sjednice, koja je i sama kasnila nekoliko minuta

'Prijedlog Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva te u sklopu njega odluka o osnivanju Povjerenstva za smanjenje i ukidanje neporeznih davanja te zaključka o uvođenju elektroničkih postupaka za registraciju poslovnog nastana i ishođenje odobrenja za obavljanje uslužne djelatnosti predstavljaju napor Vlade koji je u duhu naše najave da će 2017. biti godina poduzetništva i da će se kreirati povoljniju klimu za ulagače i poduzetnike kojima treba poticajno okruženje i trebali bi rasteretiti gospodarstvo', poručio je premijer Andrej Plenković, pozdravivši uvodno prisutne uz primjedbu da je danas na sjednici, prvoj u novoj godini, dosta državnih tajnika.

Kroz 104 mjere do uštede od 1,5 milijardi kuna poduzetnicima

'Do kraja godine poduzet će se 104 mjere u okviru Akcijskog plana i očekujemo uštedu od 1,5 milijardi kuna za hrvatske poduzetnike. Riječ je o našem sustavnom planu. Nakon njega će uslijediti dodatne aktivnosti glede regulatorne reforme', kazao je Plenković, a potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić istaknula je da će zadaće Povjerenstva za smanjenje i ukidanje neporeznih davanja biti 'ažurirati registar, analizirati postojeće porezne namete i temeljem analize njihove svrsihodnosti plan je smanjiti ih za 30 posto i time uz provedbu samog Akcijskog plana realizirati i dodatne uštede za gospodarstvo tijekom 2017. godine'.


Na čelu Povjerenstva bit će Dalić, a činit će ga predstavnici nadležnih središnjih tijela državne uprave dok će stalni članovi biti i predstavnici koje će imenovati Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska obrtnička komora (HOK).

Što se tiče ostalih novina, Dalić je kazala da će 'poduzetnici samostalno putem online obrasca izrađivati planove rizika zaštite na radu što je ušteda od gotovo 500 milijuna kuna godišnje. Također, za pružanje prve pomoći bit će jedna osoba na 50 radnika, a ne jedna na 20 kao do sada dok se obavezne zdravstvene preglede s dva puta godišnje smanjuje na jednom godišnje za brojne djelatnosti, a pojednostavit će se i evidenciju radnog vremena'.

Potpredsjednica Vlade očekuje da će provedba plana ići relativno brzo tako da će najznačajnije mjere biti provedene tijekom prve polovine ove godine. Mjere koje se odnose na pojednostavljivanje otvaranja poduzeća i obrta te mjere koje koriste informatizaciju i digitalizaciju kao metodu pojeftinjenja imaju nešto duži rok, a to je do kraja godine.


Vlada je napokon usvojila Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine, a kako je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, 'temelji se na kružnom gospodarstvu, recikliranju i nastanku novih zelenih radnih mjesta'.

Oko tog Plana, podsjetimo,tjednima su se lomila koplja, a Europska komisija upozorila je još krajem rujna Hrvatsku da do kraja 2016. mora ispuniti 'Ex ante uvjete za gospodarenje otpadom' jer bi inače moglo doći do suspenzije 475 milijuna eura iz fondova Europske unije za projekte pametnog gospodarenja otpadom.


Plan je trebao biti i na sjednici Vlade prošloga tjedna, no to se nije dogodilo jer je, kako je tada ustvrdio Dobrović, bilo potrebno doraditi jedan njegov mali dio, a Plenković je danas na sjednici istaknuo da je riječ o kvalitetnom dokumentu


Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, koji je ranije iskazivao određenu rezervu spram Plana gospodarenja otpadom, izjavio je uoči današnje sjednice kako je zadovoljan da se Plan našao na sjednici Vlade, dodavši da predstoji veliki posao, usklađenje prostornih planova, no uvjeren je da će se sve na vrijeme napraviti i da je ovo potvrda kako struka uvijek pobjeđuje.