RADNO LJETO

Vlada poziva zastupnike da ne idu na odmor

10.07.2009 u 15:02

Bionic
Reading

Vlada će sutra pozvati saborske zastupnike da ovoga ljeta ne koriste godišnje odmore, već da rade cijelo ljeto, kako bi pripremili zakonske pretpostavke za radikalne rezove u državnom proračunu, koje se mogu očekivati već potkraj ljeta.

Otkrio je to predsjednik HSS-a Josip Friščić novinarima u Saboru, u koji se vratio sa sastanka koalicijskih partnera s ministrom financija Ivanom Šukerom

Friščić je istaknuo da će rebalans koji će se donijeti slijedećeg tjedna biti samo prvi korak u sređivanju proračunskih pozicija, a da pravi rebalans tek slijedi.
Kazao je kako će vlada zastupnicima predložiti radno ljeto, a da to vrijeme treba iskoristiti za izmjene niza zakona bez kojih su nemogući oštriji proračunski zahvati.

'Ovaj rebalans neće riješiti problem, ali spremni smo razgovarati o svemu, pa i o cijenama poljoprivrednih proizvoda, odnosno o poticajima. Vjerujem da su svi svjesni da moraju podnijeti dio tereta', poručio je Friščić

Založio se za povećanje PDV-a 'ne za više od dva, ali ni manje od jedan posto'. 'PDV je već podigla Njemačka i tako došla do dodatnog novca u proračunu', obrazložio je.

Protivi se, međutim, smanjenju mirovina, koje bi, upozorava, smanjilo i potrošnju.

Kazao je da će Predsjedništvo njegove stranke sutra razmatrati moguće uštede javnog novca, te da će se, među ostalim, založiti za uvođenje trošarina na SMS poruke.
Silvano Hrelja (HSU) kaže, pak, da njegova stranka 'stoički podnosi različite prognoze i recepte'. 'Ako je kriza brođenje po nemirnom moru, onda se od kapetana broda očekuju precizni i mirni potezi, a ne paničarenje', kazao je.

I Hrelja očekuje radno ljeto jer, kaže, za pravi rebalans treba mijenjati čak 30-ak zakona. 'Tko god misli da možemo državne financije srezati sutra, vara se. Radi se o paketu mjera, smanjenu rashoda, uvođenju novih poreza, odustajanju od nekih projekata', rekao je.

Hrelja ističe da građani očekuju da se s uštedama krene od vrha politike i najimućnijih. 'To je pristup koji podrazumijeva pravednost. Raspodjela tereta krize ne smije ići preko leđa najsiromašnijih', poručio je.

Očekuje da će vlada u idućih mjesec dana pripremiti paket zakona, da će se tada sazvati hitna sjednica Sabora, koji će već 15. kolovoza početi s poslom.
Komentirajući sindikalne najave prosvjeda, Hrelja je kazao kako su sindikati i umirovljenici neraskidivo vezani te da će uskoro razgovarati s predstavnicima sindikalnih središnjica.

Ivan Čehok (HSLS) kaže da su različite političke procjene kada treba krenuti u radikalne rezove, a da ni jedna ušteda u ovom času nije kozmetička, budući da je u državi malo novca.

'HSLS je za radikalne rezove na temelju poštenja i pravednosti. Treba riješiti disproporcije u plaćama. Ne može neki čelnik neke jedinice lokalne samouprave imati plaću veću od premijerke, a tražiti iz državnog proračuna pomoć za svoj grad ili općinu', poručio je Čehok

Kazao je da je HSLS za trošarine na različite proizvode, a protiv smanjenja izdataka za obrazovanje. 'Mora se uvesti četverodnevni radni tjedan i dati bespovratne poticaje za izvoznu industriju. Kad je riječ o plaćama, treba krenuti od nas, a gubitaši ne smiju imati veće plaće od zastupnika', rekao je Čehok