PODMIRENJE TROŠKOVA

Vlada odobrava 7 milijuna kuna za izbjeglice

10.12.2015 u 09:03

Bionic
Reading

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice Vlade danas je pet točaka, među ostalim odobrenje sredstava iz proračunske zalihe dvama ministarstvima i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje za podmirenje troškova u vezi migranata u visini od 7 milijuna kuna te ugovor Hrvatskih autocesta i Europske banke za obnovu i razvoj o zajmu za financiranje restrukturiranja HAC-a

HAC-u u 2016. godini na naplatu dolazi 466 milijuna eura glavnice i 109 milijuna eura kamata kredita čiji je povrat potrebno osigurati.

Prema ponuđenim uvjetima od strane EBRD-a, HAC-u je odobren zajam u ukupnom iznosu od 250 milijuna eura. Nadzorni odbor HAC-a dao je suglasnost za kreditno zaduženje za dio Projekta restrukturiranja društva u iznosu od 200 milijuna eura koji će se isključivo koristiti za servisiranje otplate kreditnih zaduženja koji dospijevaju na naplatu u 2016. godini.

Kredit kod EBRD-a se diže u iznosu od iznosu od 200 milijuna eura, na rok od 15 godina, uključujući 2 godine počeka na otplatu glavnice, uz kamatnu stopu 6-mjesečni EURIBOR + 1 posto marža s mogućnošću fiksiranja kamata.