sjednica vlade

Plenković nahvalio Mariju Pejčinović Burić, ministri joj zapljeskali

27.06.2019 u 06:15

Bionic
Reading

Nakon što je jučer Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, na njen izbor uvodno se na sjednici Vlade osvrnuo premijer Andrej Plenković

'Za nas jedna jako lijepa i pozitivna vijest. Marija Pejčinović Burić je izabrana za tajnicu Vijeća Europe, ja joj čestitam u ime Vlade i u ime države. To je fantastično postignuće RH, najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika RH u posljednjih 30-ak godina. Možemo biti ponosni na njeno ostvaranje i na međunarodni ugled Hrvatske. Izbor Marije Pejčinović Burić je i pobjeda srednje, istočne i jugoistočne Europe jer je prva tajnica koja dolazi iz našeg dijela kontinenta', kazao je uvodno Plenković.

Premijer je podsjetio i kako je tekao sam izbor, te zahvalio saborskim zastupnicima koji su članovi izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe koji su također lobirali za njen izbor. 'Njen izbor je veliki signal i našoj Vladi i državi i njoj osobno, ali ponajviše poziciji koju danas uživamo u Europi', dodao je.

Pejčinović Burić preuzet će funkciju 18.rujna. Pohvalio je njen govor nakon jučerašnjeg izbora. 'Posebno me razveselilo prvo obraćanje Marije koja je pokazala da je u stanju premostiti političke razlike različitih skupina, dobiti široku potporu', rekao je, a ministre je zamolio da svoju kolegicu nagrade pljeskom.

Pejčinović Burić nije bila na sjednici Vlade, no u popodnevnim satima trebala bi se vratiti iz Strasbourga, nakon čega će biti održana i press konferencija na kojoj će biti ona i premijer.

Plenković se osvrnuo i na druge događaje u posljednjih tjedan dana, spomenuvši se i domjenka kojeg je povodom Dana državnosti organizirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali i obilježavanje Dana antifašističke borbe.

Spomenuo je i veliki šahovski turnir koji se održava u Zagrebu. 'To je jedan fantastičan događaj, Hrvatska je trenutno prijestolnica šaha', kazao je.

Najavio je da će na sljedećoj sjednici Vlade ovlastiti ministra financija i guvernera HNB-a i službeno poslati pismo namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je prvi korak za uvođenje eura.

Govoreći o ulasku Hrvatske u Schengen, kazao je da očekuje finalnu evaluaciju nakon ljeta i na jednom od kolegija Europske komisije i formalan prijedlog Europskom vijeću da Hrvatska uđe u schengenski prostor.

Vlada je na sjednici, između ostalog, usvojila zaključak u vezi s rješavanjem problematike dezinsekcije komaraca. Njime se Vlada obvezuje na financijsku pomoć ovisno o potrebi, no kolika će ona biti, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić nemoguće je procijeniti.