HDZ-OVA EUROZASTUPNICA:

Vlada nije pripremila projekte za novac iz EU fondova

12.08.2013 u 15:51

Bionic
Reading

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić najavila je danas da će od jeseni sa svojim timom održati niz konferencija i sastanaka s gradonačelnicima i načelnicima hrvatskih gradova i općina s ciljem ukazivanja na važnost pripreme projekata za aplikaciju na europske fondove

S konferencije za novinare održane u Šibeniku, Maletić je danas uputila kritiku Vladi RH i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije jer, kako je kazala, nije iskorišteno razdoblje od godine i pol dana za pripremu projekata.

Da se posao odradio na vrijeme, kazala je Maletić, Hrvatska bi već 2014. godine kroz pripremljene projekte mogla izvlačiti sredstva iz fondova EU-a. Intenzivno investiranje u pripremu projekata, nastavila je, izostalo je tijekom 2012. i polovice 2013. godine pa sada Hrvatska nema dovoljno investicija za povlačenje novca.

Maletić je rekla i da je Europska komisija uputila središnjoj vlasti u Hrvatskoj kritiku zbog manjka komunikacije između općina, gradova i središnje vlasti. Na današnjoj konferenciji za novnare Ivana Maletić, inače Šibenčanka, prvi put je predstavila plan rada svog ureda. Uz naputke za pripremu projekata za aplikaciju za sredstva iz eurospkih fondova, Maletić i njezin tim će s predstavnicima lokalne vlasti će održati niz sastanaka na temu zapošljavanja mladih, te usporedbu europskog i hrvatskog proračuna.


Predstavila je i prvi broj mjesečnog informativnog magazina I'M koji će obrađivati teme važne za Hrvatsku. Lokalne uprave u Šibensko-kninskoj županiji od tima Ivane Maletić očekuju veliku pomoć u radu, kazao je danas predsjednik ŽO HDZ-a Ante Kulušić.

Predsjednik županijskog HDZ-a podsjetio je na projekte koji su se na području Šibensko-kninske županije realizirali uz pomoć europskih fondova, te je nabrojio gradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Bikarcu, uređenje sustava odvodnje i kanalizacije u Drnišu i Kninu, šetnicu kroz šibenski Kanalu sv. Ante, ljetnu pozornicu na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku.

Kao primjer uspješnosti u povlačenju europskih sredstava danas je istaknuta kninska gradska uprava i projekt uređenja sustava odvodnje i kanalizacije. Projekt je danas predstavila kninska gradonačelnica Josipa Rimac koja je istaknula kako je riječ o ulaganju od 16 milijuna eura.

'Proces je bio naporan, dugogodišnji, ali mogućnosti su velike. Ne smijemo dopustiti da nam se dogodi kao nekim velikim zemljama da ne iskoristimo ono što bi trebali povući', kazala je Rimac.