HDZ U PADU, SDP STAGNIRA

Vlada nema podršku 60 posto građana

Otvaranje Muzeja krapinskog pračovjeka

Otvaranje Muzeja krapinskog pračovjeka

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Igor Kralj

Nova TV i Večernji list objavili su rezultate posljednjeg Pulsovog istraživanja o raspoloženju građana. Povjerenje u premijerku Jadranku Kosor, njezinu vladu i stranku ubrzano se urušava - više od 60 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a većina građana ne odobrava ni rad Vlade

Pokazuje to najnovije Pulsovo istraživanje rađeno tijekom ožujka na tisuću ispitanika prema kojem je podrška Vladi pala sa 54 na 40 posto, što je najniži rejting od početka godine, a premijerka Kosor je sa 77 posto pala na 62 posto onih koji su je u odnosu na njezina prethodnika Ivu Sanadera ocjenjivali pozitivno.

Ožujak donosi razliku između vodećeg SDP-a i HDZ-a od četiri posto. SDP nije na krizi dobio, ali je HDZ izgubio.

Sredina veljače bila je, podsjeća Večernji list, vrhunac popularnosti Vlade u posljednjih godinu dana. J. Kosor svojim je potezima nakon Sanaderova odlaska uspjela dići Vladu sa sitnih 19 posto onih koji odobravaju njezine poteze u srpnju prošle godine na 54 posto u veljači.

Josipović najpopularniji

Apsolutni je favorit hrvatskih građana predsjednik Josipović, o kojem 47 posto ispitanika ima vrlo pozitivno, a 37 posto donekle pozitivno mišljenje. Svega 11 posto ocjenjuje ga negativnim, dok za Kosorovu, unatoč njezinoj drugoj poziciji, to misli 34 posto ispitanika. Zoran Milanović na trećem je mjestu rang-liste popularnih, ali o njemu 33 posto misli negativno, što pokazuje da predsjednik SDP-a svojim potezima prilično polarizira javnost. Zanimljiva je i četvrta pozicija Damira Kajina, o kojem se 45 posto ispitanika izjasnilo pozitivno, a iza njega je Radimir Čačić, koji se polako vraća u politički život nakon nesreće koju je izazvao u Mađarskoj. Začelje rang-liste drže Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a, Josip Friščić iz HSS-a i Danijel Srb iz HSP-a. Premijerkin gromobran Friščić stoji iznimno loše. Čak 60 posto ispitanika ocjenjuje ga negativnim.Građani očekuju puno više

Njezina osobna popularnost skočila je sa 33 posto u srpnju prošle godine do zavidnih 77 posto, koliko Sanader u šest godina nikad nije dohvatio, dok je Sanaderova u isto vrijeme pala sa 29 posto u srpnju na pet posto u siječnju ove godine. Ovakav pad premijerke i Vlade koju vodi dokaz je da se akcijama poput rješenja odnosa sa Slovenijom i sitnim potezima poput ukidanja jedne stope harača ne može rješavati ozbiljna situacija te da građani očekuju znatno više.

Čak ni uhićenja i prijave protiv članova uprava Podravke, HAC-a, HPB-a i Đakovštine – koji su pridonijeli imidžu političarke odlučne da raščisti s kriminalom i korupcijom – ne mogu dugo držati pozornost javnosti, upozorava Večernji, ako se na ostalim područjima ne događa ništa što bi popravilo standard građana.

Milanovićeve frazene pomažu SDP-u

Zoran Milanović posljednjih je tjedana odlučio šutjeti. Kada je progovorio, bilo je to nakon svih, a o ekonomiji, osim općih fraza, ništa konkretno, ističe Nova TV. Ostale su stranke više manje na istim pozicijama već mjesecima. Narodnjaci stabilno treći na sedam posto, seljaci na izbornom pragu s pet posto, a oko praga su još umirovljenici i pravaši. Predsjednik Ivo Josipović mjesec u uredu završio je bez tri suradnika, predstavio se regiji i Europi.

Mjesec je završio kao najpopularniji, a nadmašio je i svog prethodnika. No, zato je Jadranka Kosor doživjela pad popularnosti, a nastavi li se tako, bit će u problemima. Zoran Milanović je treći, pozitivnim ga ocjenjuje svaki drugi građanin. Ispod 50-postotne potpore su čelnici narodnjaka i seljaka Radimir Čačić i Josip Friščić. Oni se mogu tješiti činjenicom da je novi lider pravaša Danijel Srb nepoznat za 40 posto građana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi