Hrvatska obrtnička komora

'Vlada mora žurno donijeti kompenzacijske mjere. Najranjiviji su mali i srednji poduzetnici'

10.03.2020 u 17:57

Bionic
Reading

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u utorak su upozorili da globalno širenje koronavirusa već ima utjecaj na svjetsku i domaću ekonomiju te da će, ako ta kriza potraje, država morati uvesti mjere za smanjenje negativnih posljedica na gospodarstvo

U priopćenju ocjenjuju da su Vlada i Krizni stožer pravovremeno reagirali na epidemiju širenja koronavirusa te da je situacija za sada pod kontrolom. Tako je, navode, Krizni stožer brzom reakcijom na zahtjev HOK-a propisao ujednačeno postupanje prema vozačima, koji su se prvi suočili s problemima u obavljanju svog posla.

"Jednako tako se nadamo da će Vlada imati razumijevanja i žurno donijeti kompenzacijske mjere koje će gospodarstvenicima omogućiti redovan nastavak poslovanja", ističu iz HOK-a, dodavši da su takve mjere osobito važno za male i srednje poduzetnike, koji su prvi na udaru i najranjiviji u takvim situacijama.

Stoga će HOK predložiti konkretne mjere kako bi maksimalno zaštitilo obrtnike. HOK se pritom zalaže za to da HZZO radnicima isplati 100-postotni iznos plaće u slučajevima izolacije radnika koji su u istoj isključivo zbog obavljanja radnog zadatka, smatrajući da je navedeno potrebno tretirati kao povredu na radu sukladno članku 55. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. 

Tražit će i odgodu plaćanja mjesečnog predujma poreza i prireza na dohodak, poreza na dobit po obračunu za 2019. godinu, otpis kamata prema državnom proračunu, mjere za očuvanje radnih mjesta (smanjenje doprinosa, izvanrednu preraspodjelu radnog vremena npr. četverodnevni radni tjedan), nove programe kredita HBOR-a i HAMAG BICRO-a za krizna obrtna sredstva, dodatni popust na ENC za sve obrtnike. 

Također, traže osnivanje interventnog fonda za pomoć odnosno pružanje subvencija poduzetnicima, kao i uključivanje jedinica lokalne samouprave u pružanje privremenih mjera pomoći gospodarstvu i to smanjenjem naknade za korištenje javnih površina, smanjenjem komunalne naknade, smanjenjem poreza na potrošnju i sličnih davanja.  

Iz HOK-a još ističu da će nakon obrade podataka ankete o utjecaju koronavirusa na obrtništvo zaključiti koje su još mjere obrtnicima značajne te kroz dijalog s predstavnicima ministarstava gospodarstva i financija predložiti mjere obeštećenja ili rasterećenja za obrtnike.