centar za mirovne studije

'Vlada je odbila naš prijedlog jačanja protupožarne zaštite'

18.07.2017 u 11:17

Bionic
Reading

Centar za mirovne studije (CMS) tijekom javne rasprave o nedavno usvojenoj Strategiji nacionalne sigurnosti predlagao je da se požare izdvoji kao poseban rizik te da se strateški stavi veći naglasak na razvoj sustava civilne zaštite. Hrvatska Vlada, poručuje CMS u svojem priopćenju, taj je prijedlog odbila. Sada apeliraju da se sustav sigurnosti u Hrvatskoj razvija uravnoteženo, racionalno, ali prije svega da odgovara potrebama građana kao i njihovoj sigurnosti

'Prije četiri dana usvojena Strategija nacionalne sigurnosti načelno govori o segmentu civilne zaštite, ali jedino konkretno povećanje sredstava koje Strategija predviđa, vidljivo je samo za oružane snage, i to čak 2% BDP-a', piše CMS u svojem obraćanju javnosti napominjući kako su nekoliko puta upozoravali na taj 'nepromišljen i neprimjeren izdatak za vojsku koji se gura pod lažnom krinkom NATO dogovora' dok istovremeno svakodnevni izazovi za život ljudi i njihovu imovinu poput požara, poplava ili nedostupnosti lijekova za djecu ostaju neriješeni.

Danas je jasno da su Hrvatskoj trenutno potrebniji kanaderi i vatrogasna oprema, nego borbeni zrakoplovi, smatraju u CMS-u.

'Apeliramo na Vladu RH da sustav sigurnosti u Hrvatskoj razvija uravnoteženo, racionalno i prije svega da odgovara potrebama građana i njihovoj sigurnosti, od zaštite od požara preko smanjenja nezaposlenosti do unapređenja zdravstvenog sustava. Niti jedan od tih izazova neće riješiti novi borbeni avioni', ukazuje CMS dodajući kako već godinama upozoravaju na to dok istovremeno hrvatska Vlada razmatra kupnju borbenih zrakoplova i tako ponovno 'brka sigurnosne prioritete zemlje'.