GONG UPOZORAVA

Vlada iza zatvorenih vrata dijeli novac podobnim udrugama i općinama

21.07.2011 u 11:58

Bionic
Reading

Udruga GONG na konferenciji za novinare predstavila je izvještaj o praćenju rada hrvatske Vlade u 2010. godini u kojem je zaključeno da Vlada i dalje dosta radi netransparentno iza zatvorenih vrata

'Zatvorene sjednice Vlade su pravilo, a ne izuzetak kao što bi trebale biti', rekao je Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić i tu tom smislu, doda je, nema bitnih promjena od prošle godine. Na tim sjednica prema saznanjima GONG-a raskošno se dijele sredstva iz proračunskih zaliha koja se uglavnom, bez ikakvih kriterija, dodjeljuju vlasti sklonim udrugama ili županijama, općinama i gradovima u kojima su na vlasti HDZ ili koalicijski partneri.

Ipak, prošle godine podijeljeno je svega 63 milijuna kuna iz proračunske zalihe, a 2007. na isti način izdvojeno 305 milijuna kuna. Član Vijeća GONG-a, dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek ne smatra da je do smanjenja došlo zbog poboljšanja rada Vlade nego zbog krize i manjka novca.

Čak 45 posto od svih sjednica Vlade prošle godine su bile iza zatvorenih vrata. Kako je objasnio izvršni direktor Zelić, sjednice Vlade iza zatvorenih vrata nisu nepoznanica ni u razvijenijih demokratskim društvima, ali ih je znatno manje te je unaprijed poznat dnevni red rasprave. Naša Vlada sa zatvorenih sjednica šalje priopćenja u kojima se može vidjeti da se raspravljalo o falkušama i lovačkim društvima, nastavio je dalje, što je upitno koliko su to teme za zatvorenu sjednicu Vlade, a budući da se ne zna dnevni red, ne možemo biti sigurni da se nije raspravljalo o nečemu drugome o čemu nisu izvijestili.

Zelić je rekao da je GONG proveo i malu anketu među novinarima o dostupnosti informacija među ministrima. Prema njoj, do informacija se najlakše dolazi od ministara pravosuđa Dražena Bošnjakovića, gospodarstva Đure Popijača i vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, a najteže do informacija od bivšeg ministra financija Ivana Šukera, ministra mora, prometa i veza Božidara Kalmete i ministra uprave Davorina Mlakara. Iz GONG-a su poručili da je nužno promijeniti zakon o Vladi i izmijeniti ovu praksu te jasno definirati kriterije za održavanje zatvorenih sjednica Vlade.