UREĐIVANJE TRŽIŠTA

Vlada donosi Zakon o factoringu. Znate li što je to?

20.02.2014 u 10:56

Bionic
Reading

Jeste li ikada čuli za factoring? To je djelatnost koja iz godine u godinu raste na hrvatskom financijskom tržištu bez zakona koji ga regulira. Zato Vlada danas usvaja Zakon o factoringu kojim će se urediti prava i obaveze tvrtki koje otkupljuju potraživanja drugih tvrtki

Hrvatski sabor na sjednici 2012. zadužio je Vladu da usvoji Zakon o factoringu

Factoring, navodi se u prijedlogu zakona, predstavlja otkup potraživanja (s regresom ili bez regresa) neke tvrtke. Pojednostavljeno, ako ste vlasnik tvrtke koja se bavi proizvodnjom namještaja i drugoj tvrtki isporučite 100 ormara s obavezom da se oni plate 31. ožujka 2014., ali treba vam novac odmah i ne možete čekati - tada se obratite factoring tvrtki.

Factoring kompanija će vam platiti npr. 97 posto cijene za isporučene ormare, ali onda će 31. ožujka puni iznos biti uplaćen njima, a ne vama. To bi bilo najplastičnije objašnjenje factoring biznisa.

Usprkos tomu što Hrvatska do sada nije imala zakon koji regulira ovo područje, u Hrvatskoj ovu djelatnost obavljaju kreditne institucije (kada nadzor obavlja Hrvatska narodna banka) i društva registrirana za poslove factoringa (kada nadzor obavlja Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga temeljem Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga).

'Na dan 31. prosinca 2012., u Republici Hrvatskoj aktivno je bilo 16 factoring društava. Ukupni prihodi društava registriranih za obavljanje poslova factoringa u 2012. iskazani su 731 milijunom kuna, a rashodi su iznosili 620,9 milijuna kuna', piše u obrazloženju prijedloga zakona.

Usluge factoringa, tvrdi se u prijedlogu, nisu regulirane na razini EU-a, odnosno ne postoji definicija factoringa na razini Europske unije pa se factoring spominje kao usluga u nekoliko direktiva koje reguliraju kreditne i druge financijske institucije.

'S obzirom na trend porasta usluga factoringa u Hrvatskoj te s obzirom na to da rizici factoring društava koja nisu članice grupe kreditnih institucija nisu obuhvaćeni odgovarajućim nadzorom, nužna je regulacija njihova poslovanja. Stoga se donošenjem ovoga Zakona postiže veća stabilnost i povećanje sigurnosti i transparentnosti factoring transakcija, kao i osiguranje kvalitetnog i primjerenog nadzora nad ovim područjem', ističu u Vladi.

Nacrtom prijedloga zakona uredit će se ugovori, prava i obaveze tvrtaka, uvjeti za osnivanje factoring tvrtke, izvještavanje factoring društava i zahtjevi u vezi sustava upravljanja rizicima i efikasniji nadzor.