pomoć građanstvu i tvrtkama

Vlada danas predstavlja mjere: Niža stopa PDV-a, subvencije za plin za sve…

16.02.2022 u 07:11

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković danas će predstaviti sveobuhvatni paket mjera pomoći građanstvu i tvrtkama nakon rasta cijena energenata vrijedan nekoliko milijardi kuna, a koji će, kako se doznaje, između ostalog sadržavati i subvencije za plin svima, i građanima i poduzećima, a ne samo socijalno ugroženima

Uz predsjednika Vlade, na predstavljanju mjera bit će i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković, prenosi N1.

Energetski dio paketa koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, ide u nekoliko smjerova i težak je više od milijardu kuna.

Ići će se tako na trajno smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto, s čime će se porezno opterećenje plina na računima izjednačiti s PDV-om na struju, no u određenom razdoblju PDV će se na plin, kako se doznaje, smanjiti na pet posto. O tome se još razgovara, ali vrlo je izgledno da će sva kućanstva i poduzetnici u ovoj kriznoj godini PDV na plin plaćati pet posto.