revitalizacija imunološkog

Vlada dala 'zeleno svjetlo' za tvornicu za proizvodnju zmijskog antitoksina

20.05.2024 u 12:42

Bionic
Reading

Vlada je na prvoj sjednici u novom, trećem mandatu s premijerom Andrejom Plenkovićem na čelu, u ponedjeljak dala suglasnost Imunološkom zavodu za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u idućoj godini za izgradnju postrojenja za proizvodnju zmijskog antitoksina

Vlada je dala suglasnost Zavodu za sklapanje ugovora o javnoj nabavi za projektiranje i izgradnju postrojenja na lokaciji Radne zone Rugvica - sjever u općini Rugvica, u iznosu od 4,8 milijuna eura.

Radi se o projektiranju i izgradnji biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija otrovnica.

"Izrazito mi je zadovoljstvo na prvoj sjednici u mandatu nove Vlade predložiti usvajanje tako važne odluke za zdravstveni sustav jer je revitalizacija Imunološkog zavoda strateški projekt utemeljenja biotehnološke neovisnosti Hrvatske. Ovim aktom nakon gotovo 30 godina oživjet će proizvodnja važnih biofarmaceutskih proizvoda", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vlada time nastavlja provedbu strateških projekata ključnih za zdravlje hrvatskih građana, dodao je Beroš te pojasnio da nabava predstavlja prvu fazu revitalizacije Imunološkog zavoda, nakon čega slijede još dvije - izgradnja pogona za frakcionaciju plazme te izgradnja pogona za proizvodnju virusnih cjepiva.

Vlada je donijela i odluku o pružanju višegodišnje razvojne i humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Sirije i susjednih zemalja u povodu održavanja Osme briselske konferencije - Potpora budućnosti Sirije i regije, doprinosom u ukupnom iznosu od 600.000 eura kroz trogodišnje razdoblje od 2025. do 2027. godine.