PRED NAGODBOM

Vjeruju li Fižulićevi partneri u 3D printere?

02.01.2014 u 13:27

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu zakazao je 23. siječnja ročište radi sklapanja predstečajne nagodbe nad Magmom. Time je napokon ušao u završnicu vjerojatno zadnji pokušaj spašavanja Fižulićeva nekada vrlo uspješnog poduzeća koje je prijedlog za predstečajnu nagodbu dalo još pretprošle godine

Premda je predstečajna nagodba zamišljena kao brži i učinkovitiji način rješavanja problema prezaduženih poduzeća, Magma je primjer da to baš (uvijek) nije tako. Naime, prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe direktor Goranko Fižulić predao je među prvima čelnicima hrvatskih tvrtki opterećenih dugovanjima – još 15. studenog 2012. Tri mjeseca kasnije, odnosno u veljači prošle godine, FINA otvara postupak predstečajne nagodbe nad Magmom čiji su vjerovnici prijavili tražbine u iznosu od 496 milijuna kuna, a ukupna dugovanja poduzeće 527 milijuna kuna.

Kao rješenje za ovu nezavidnu poslovnu situaciju Fižulić je vjerovnicima, osim otpusta dijela duga, ponudio koncept prodaje roba i usluga na svim tržištima EU-a koristeći mogućnosti društvenih mreža i tehnologije 3D pisača. Prema ovom, u najmanju ruku smjelom poslovnom planu, Magma treba u takvom poslovanju postati svjetski lider, a već je prošle godine trebala nabaviti dvadeset 3D printera koji su trebali, umjesto masovne proizvodnje, 'ispisivati' unikatne igračke i druge proizvode prema željama i nacrtima kupaca!

Koliko god izgledao smjeo i osebujan, većina vjerovnika stala je uz ovaj Fižulićev plan operativnog i financijskog restrukturiranja. Razlog leži u tome, kako je tim povodom ustvrdio burzovni mešetar i analitičar Nenad Bakić, što su ga podržali (i) mirovinski fondovi koji su se nakupovali dionica Magme 'izgubivši time više od 150 milijuna, a možda i 200 milijuna kuna'.

Vjeruju li mirovinski fondovi i ostali vjerovnici i dalje u Fižulićev poslovni plan, znat će se za dvadesetak dana. Naime, zagrebački Trgovački sud za 23. siječnja sazvao je ročište radi sklapanja predstečajne nagodbe u vezi koje je zaprimio dokumentaciju još u lipnju prošle godine. S obzirom na to da je proteklo gotovo pola godine od zaprimanja spisa pa do sazivanja ročišta, očigledno je da Magmina predstečajna nagodbe nije laka, a pitanje je i kako će završiti s obzirom na kontroverzni poslovni plan.

Naime, osim što sadrži smjele tehnološke i poslovne zamisli, ništa manje nije smion i u pogledu rješavanja obveza, osobito prema bivšim zaposlenicima. Riječ je gotovo 15 milijuna kuna koji bi se, prema planu, otplaćivali tek od iduće godine, i to u mjesečnim ratama! S time se zacijelo neće pomiriti svi bivši zaposlenici koji već godinu i pol iščekuju zaostale plaće i otpremnine. Stoga čak i u slučaju da se na sudu uskoro sklopi predstečajna nagodba i deblokira račun Magme, valja očekivati ovrhe bivših radnika koji su u međuvremenu uspjeli dobiti i sudske presude u vezi svojih potraživanja.