ČILEANSKI PREDSJEDNIK

'Vjerujemo da su rudari pod zemljom još živi'

15.08.2010 u 09:46

Bionic
Reading

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera izjavio je u subotu da postoje razlozi koji ulijevaju nadu da su 33 rudara koja su već 9 dana zarobljena na dnu rudnika na sjeveru zemlje još živa, a ministarstvo rudarstva smatra da će veza s njima biti uspostavljena u ponedjeljak

'I dalje vjerujemo da ćemo ih pronaći žive, jer uvjeti u kojima su rudari, što se tiče ventilacije i zalihe vode, potkrjepljuju tu nadu', rekao je predsjednik u prigodi svog trećeg posjeta mjestu nesreće.

U petak su uprava rudnika i zaposlenici izjavili da rudari mogu računati s količinom vode i kisika koji su u rovovima u prirodnom stanju.

Predsjednik je u subotu navečer posjetio mjesto nesreće, rudnik bakra i zlata u San Joseu, pokraj Copiapa, 800 km sjeverno od Santiaga, gdje su 5. kolovoza zbog urušavanja rudari ostali zarobljeni na dubini od 700 metara.

Nakon nesreće nema nikakvih informacija o rudarima. Spasilačke ekipe se pokušavaju probiti do njih, bilo kroz ventilacijske otvore ili bušenjem kanala, zasad bez uspjeha.

Nesreća u San Joseu, najteža u novije vrijeme, potresla je Čile koji ima dugu rudarsku tradiciju i gdje je razina sigurnosti uglavnom dobra, napose u većim rudnicima. Ipak, od 2000. u tom su sektoru smrtno stradale 403 osobe, ili četrdesetak na godinu, po podatcima državne agencije za geologiju i rudnike (Sernageomin).