širitelj mržnje

Vjeroučitelj Bagarić pušten iz Remetinca

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 06.01.2018 13:52
  • Objavljeno 06.01.2018 u 13:52
Krešimir Bagarić / OŠ Matija Gubec (arhivska fotografija)

Krešimir Bagarić / OŠ Matija Gubec (arhivska fotografija)

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec / Davor Višnjić

Vjeroučitelj Krešimir Bagarić, kojeg je snimilo jedno dijete OŠ Matija Gubec kako na nastavi širi govor mržnje, pušten je jučer nakon petnaest dana iz istražnog zatvora u Remetincu

Potvrdio je to za N1 televiziju njegov odvjetnik Damir Švec. Niti odvjetnik Švec, niti njegov branjenik Bagarić ne žele ništa komentirati o čitavom slučaju, jer kako kaže Švec Kazneni zakon zabranjuje bilo kakvo komentiranje postupka koji je u tijeku.

Bagarića je sudac istrage u Remetinec poslao na 15 dana zbog opasnosti od utjecaja na jednu svjedokinju, dok je prijedlog po osnovi utjecanja na još tri svjedokinje i opasnosti od ponavljanja istog djela odbio, na što se DORH žalio Izvanraspravnom vijeću, čija se odluka još čeka.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo objavilo je sinoć na svojim da je Bagarića ispitalo  29. prosinca nakon čega je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora.

Sudac istrage je prijedlog djelomično prihvatio te je DORH nadalje ističe da namjerava kao svjedoke predložiti i djecu koja su bila na spornom satu vjeronauka.

'Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je 4. siječnja proveo dokaznu radnju ispitivanjem jednog svjedoka nakon čega je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, u cilju dodatnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti počinjenja kaznenog djela, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu provođenje dokaznog ročišta radi ispitivanja većeg broja svjedoka temeljem članka 235. u svezi članka 236. stavka 1. točka 1. ZKP-a. Sucu istrage je, slijedom navedenog, predloženo i određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na novopredložene svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. ZKP-a)', navodi se u priopćenju.

Naglašavaju kako će  poduzeti sve zakonom propisane radnje u cilju donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke, no, koriste priliku točno informirati javnost s obzirom da su u pojedinim medijima objavljene netočne informacije o ulozi stručnih suradnika izvanpravne struke u državnom odvjetništvu u odnosu na ispitivanje djece svjedoka. 

'Stručni suradnici izvanpravne struke u državnom odvjetništvu ne sudjeluju u pripremi djece svjedoka za ispitivanje niti na bilo koji način sudjeluju u njihovom ispitivanju. Ispitivanje djece svjedoka provodi sudac istrage na prijedlog državnog odvjetnika sukladno članku 292. stavku 1. i 2. ZKP-a. Provodi ga uz pomoć stručnog suradnika izvanpravne struke na sudu čije je sudjelovanje u ispitivanju djece svjedoka propisano člankom 11. stavkom 1. i 2. Pravilnika o radu stručnih suradnika izvanpravne struke na poslovima delikvencije mladih i kaznenopravne zaštite djece u državnim odvjetništvima i na sudovima', zaključuje se u priopćenju.

O vjeroučitelju Bagariću na misi povodom Sveta tri kralja govorio sisački biskup Vlado Košić.

U propovijedi je rekao da su glavni mediji u hrvatskoj 'mahom protucrkveni' te da traže materijal za linč, a kao takav im je poslužio i vjeroučitelj iz Zagreba koji je pred učenicima govorio o strijeljanju Vesne Pusić i Stipe Mesića.

'To je bio apsolutno neprihvatljiv govor, ali vjeroučitelja nije trebalo linčovati dok se ne dokaže da je to izgovorio. No, odmah isti dan oglasili su se i ministarstvo i DORH', rekao je Košić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!