RODITELJI ŠTITE DJECU

Upitan sudski proces protiv vjeroučitelja Krešimira Bagarića

02.01.2018 u 21:09

Bionic
Reading

Učenici Osnovne škole Matije Gupca pred kojima je Krešimir Bagarić na satu vjeronauka, sumnja se, govorio da bi trebalo objesiti bivše predsjednike Ivu Josipovića i Stjepana Mesića te bivšu šeficu diplomacije Vesnu Pusić, nisu saslušana niti je predloženo da tijekom istrage protiv Bagarića budu saslušana kao svjedoci jer roditelji nisu dali pristanak za saslušanje djece, doznaje Večernji list

Tužiteljstvo bi moglo imati problema jer će bez iskaza djece teško dokazati tvrdnje da je Krešimir Bagarić (38) javno poticao na nasilje i mržnju, a nema sumnje da će njegova obrana problematizirati zakonitost snimke, piše Večernji list, podsjećajući da se neovlašteno snimanje do sada u sudskoj praksi tretiralo kao nezakonit dokaz, osim ako je riječ o izuzetno teškom kaznenom djelu koje je uz to iz nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva - što ovdje nije slučaj.

Bagarić je pritvoren zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a predloženo je saslušanje samo jedne svjedokinje. Drugim riječima, čim ona bude ispitana, Bagarić će biti pušten iz Remetinca, konstatira Večernjak.

Podsjetimo, vjeroučitelj Krešimir Bagarić pritvoren je na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje ga je ispitalo zbog sumnje na poticanje na nasilje i mržnju. 

Postoji osnovana sumnja da je Bagarić 29. studenog od 14 do 14,45 sati tijekom nastave vjeronauka u osmom razredu zagrebačke osnovne škole, svjestan utjecaja i autoriteta kao nastavnika; u nakani izazivanja netrpeljivosti i spremnosti na nasilno ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovjesti; podučavajući djecu kao vjeroučitelj iznosio diskriminatorne stavove te iskazivao prijezir i nesnošljivost prema pripadnicima tih nacionalnosti i vjeroispovjesti, objavilo je Općinsko državno odvjetništvo.

  • +10
Održan prosvjedni skup Raskid!4 za raskid Vatikanskih ugovora Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vjeroučitelja je tijekom njegova ispada snimio učenik škole, a nakon objave snimke ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca Ljiljana Klinger izvijestila je kako je pokrenula proceduru izvanrednog otkaza ugovora o radu vjeroučitelja Bagarića.

'Postupak za izvanredni otkaz pokrenut je kada je potvrđena vjerodostojnost snimke objavljene na portalima', rekla je Hini.

Ranije je izjavila kako je šokirana objavljenom snimkom te osudila ponašanje vjeroučitelja. Ocijenila je kako je riječ o zlouporabi položaja učitelja, stavovi koje je iznio 'nisu u skladu ni s građanskim niti s humanim načelima, a poziv na linč i govor mržnje su za svaku osudu'.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak među prvima je reagirala na tu snimku objavom na svojem facebooku poručivši da je šokirana otkrićem snimke u kojoj se otvoreno propagira govor mržnje te je najavila istragu o tom slučaju.

Od vjeroučiteljevh izjava ogradio se i Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX