DERBI I REFERENDUM

Visokorizična nedjelja u Zagrebu

29.11.2013 u 13:59

Bionic
Reading

Zagrebačku policiju u nedjelju čeka jedan iznimno zahtjevni radni dan. Naime, na Maksimiru je derbi Dinamo-Hajduk, koji je uvijek događaj visokog rizika, no ovog puta je rizik od nereda još veći, stoga će se i utakmica održati u neobičnom terminu, u 15 sati. U isto vrijeme građani će izlaziti na birališta, a izborne šutnje u slučaju referenduma nema. Tako da bilo tko može, ne na samim biralištima ali u njihovoj blizini, otvoreno agitirati ZA i PROTIV

Predsjednik Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti Alen Ostojićpohvaljuje pomicanje utakmice na raniji termin kao preventivnu mjeru PUzagrebačke.

'Što se referenduma tiče, ne vjerujem da će doći dosukoba. Zagreb je kulturan grad', ističe Ostojić i dodaje da to ne značida policija nije napravila sigurnosnu procjenu i za taj aspekt.

'Oba događaja sama za sebe iziskuju popriličan broj policijskih službenika. Ovako s dva takva događaja broj neće biti baš poduplan, ali možemo pretpostaviti da će biti 1,5 puta veći', smatra Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost i bivši šef krim. policije.

Pretpostavlja da će u ispomoć zagrebačkoj policiji stići i kolege iz susjednih policijskih uprava.  Naime, na nedjeljnoj utakmici navijačke skupine Bad blue boys i Torcida trebale bi biti ujedinjene u iskazivanju nezadovoljstva Hrvatskim nogometnim savezom i novom politikom oko prisutnosti pojedinih navijačkih skupina na stadionima.

'Svima je poznato da će brojni navijači Hajduka u Zagreb doputovati bez famoznih vaučera te će svoje mjesto potražiti na tribinama koje nisu predviđene za gostujuće navijače. Ne dajmo povoda za jačanje represije nad navijačima i nepotrebne javne psihoze. Pokažimo im svojim dolaskom i navijanjem kako ne mogu uništiti jedinu glasnu oporbu kriminalu iz svečanih loža hrvatskih stadiona. Ne nasjedajmo na provokacije, budimo dostojanstveni i ne dozvolimo da nas koriste za dizanje moralne panike', poručili su danas navijači oba kluba zajedničkim priopćenjem.

Najava Torcide i BBB-a da će zajedno ići na tribine, i to na različite tribine gdje dolaze i obitelji, to može biti dvojak problem. Oni će se ujediniti zbog pritiska s vaučerima. Opet policija može imati problema ako se ipak međusobno sukobe na pojedinim punktovima', pojašnjava Cvrtila. Dodaje da je inače najučinkovitija mjera za sprečavanje sukoba između dviju strana, logično, njihovo razdvajanje. 'Ako se povežu, to je problem', smatra.

Policijska uprava zagrebačka tražila je i od Skupštine Grada Zagreba da naloži zabranu točenja alkohola u kafićima tik do stadiona u Maksimiru u nedjelju od podne do 18 sati. Od toga neće biti ništa jer Skupština nema ovlasti donijeti takvu odluku, a gradonačelnik je ne može donijeti prije derbija.


Cvrtila kaže da ta mjera ionako ne bi ništa promijenila. 'Ako se netko hoće napiti, ne mora se napiti sto metara od stadiona, nego 200 ili 300. Tu se oštećuju ugostitelji, a ništa se ne postiže. Ionako po Zakonu alkoholizirane osobe ne mogu ulaziti, pa neka policija više pozornosti tome posveti bez obzira na to je li netko pio u autobusu, tramvaju ili bilo gdje drugdje', kaže.

Što se referenduma tiče, smatra da tu neće biti generalnih problema, pojedini incidenti su uvijek mogući. 'Policija ne može biti kod svih birališta, no morat će ih nekako pokrivati, pojačati 'leteće' ophodnje i biti u blizini', kaže Cvrtila.