novčana pomoć

[FOTO] Visoki upravni sud: Tomaševićevo ukidanje mjere roditelj odgojitelj je nezakonito

  • Autor: I.Ba.
  • Zadnja izmjena 05.07.2022 11:50
  • Objavljeno 05.07.2022 u 10:42
Visoki upravni sud o mjeri roditelj odgojitelj

Visoki upravni sud o mjeri roditelj odgojitelj

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Visoki upravni sud proglasio je Tomaševićevu izmjenu mjere roditelj odgojitelj nezakonitom, obrazloživši to tvrdnjom da nova mjera nije razmjerna cilju koji se novom mjerom želio postići

Tri od pet sutkinja istakle su kako je odluka gradske vlasti napisana nespretno te konačni cilj ukidanja ne može opravdati štetu koju će pretrpjeti korisnici mjere nakon njena ukidanja, javlja Večernji list.

Visoki upravni sud (VUS) u travnju je privremeno obustavio odluku o izvršenju ukidanja mjere roditelj odgojitelj, a današnjom presudom oko 5800 korisnika mjere koji se brinu o 21.000 zagrebačke djece nastavit će primati naknadu.

  • +12
  • +9

Visoki upravni sud RH o mjeri roditelj odgojitelj

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti…', rekla je sutkinja, dodajući da su polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta, korisnici konkretne mjere imali legitimna očekivanja utemeljena na pravomoćnim upravnim aktima.

'Stoga je u konkretnom predmetu bilo potrebno provesti test razmjernosti. Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni, međutim mišljenja sam da nova mjera nije razmjerna cilju koji se novom mjerom želio postići', rekla je sutkinja uoči glasanja, javlja N1.

Sudačko vijeće Visokog upravnog suda u obrazloženju je istaknulo da su uzeta mišljenja Državnog zavoda za statistiku, kao i profesora s pravnih fakulteta, piše Večernji list.

'Predstavnici lokalne samouprave imaju zakonsko pravo donositi odluke, ali to pravo nije apsolutno. Riječ je o pravu kvaziretroaktivnosti', obrazložio je sud, dodajući da se promjene nastale odlukom odnose na povlastice koje im je dodijelila prošla vlast.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!