rebalans proračuna

[VIDEO] Klisović o roditeljima odgojiteljima: To je veliki novac za Zagreb koji je u teškoj financijskoj situaciji i opterećen dugovima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 27.04.2022 13:26
  • Objavljeno 27.04.2022 u 13:24
Joško Klisović

Joško Klisović

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) izjavio je u srijedu da je, zbog privremene obustave izmjene mjere roditelj odgojitelj, očigledna potreba za rebalansom proračuna jer se mora naći dodatnih 40 milijuna kuna mjesečno dok sud ne donese konačnu odluku

To je veliki novac za Zagreb, koji je u teškoj financijskoj situaciji i opterećen dugovima. Morat će se naći novac jer se privremena mjera mora poštovati do trenutka konačne odluke suda o tome je li izmjena mjere roditelj odgojitelj zakonita”, istaknuo je Klisović na konferenciji za novinare.

Upitan gdje bi SDP, kao koalicijski partner gradskoj vlasti, pronašao dodatnih 40 milijuna kuna mjesečno, što će morati napraviti ako sud do kraja svibnja ne donese odluku, odgovorio je da će to prepustiti gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću.

“Kao koalicijski partner tražit ćemo prostor kako to napraviti, ali tu će inicijativu nositi gradonačelnik. To znači da će netko ostati bez dijela novca kroz rebalans koji evidentno slijedi”, rekao je Klisović.

Na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine u četvrtak je tehnička promjena gradskog statuta, ali i odluka da se građanima olakša stavljanje tema na dnevni red Gradske skupštine.

Za stavljanje teme na dnevni red dovoljno 6000 potpisa

Sadašnji prag od 10 posto potpisa potrebnih da Gradska skupština raspravlja o određenim inicijativama i peticijama građana ostaje, ali se građanima omogućuje i da s jedan posto, što je oko 6000 potpisa, stave neku temu na dnevni red Skupštine. Skupština neće imati obvezu raspravljati o peticijama s manjim brojem potpisa, ali će imati tu mogućnost.

Joško Klisović o mjeri roditelji odgojitelj

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Na dnevnom redu su i izviješće o stanju sigurnosti u gradu, prijedlozi odluka o Nagradama Grada Zagreba i nagradi za Zagrepčanku godine, kao i prijedlog odluke o usvajanju Pariške deklaracije, čime se Zagreb obvezuje u svoje odluke ugraditi zelene politike, kako bi se smanjile emisije štetnih plinova.

Zastupnici će raspravljati o prijedlozima kluba SDP-a o izradi kataloga nekretnina u vlasništvu Grada, jer trenutno ne postoji ujedinjena evidencija, te o izvješću o kompenzacijskim mjerama zbog izmjene novčane pomoći roditeljima odgojiteljima.

“To je konstruktivan doprinos situaciji. SDP je kao koalicijski partner tražio da se s predloženih 15 milijuna kuna iznos za kompenzacijske mjere poveća na 25 milijuna u proračunu”, istaknuo je Klisović dodavši da žele znati kako je taj novac dosad uložen.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!