osporavaju mu legitimitet

Visoki predstavnik za BiH Schmidt ima snažnu potporu Zapada: 'Prijetnje iz Republike Srpske su neprihvatljive'

08.02.2023 u 12:33

Bionic
Reading

Sve države-članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) osim Rusije snažno podupiru djelovanje i poziciju visokog predstavnika Christiana Schmidta i oštro osuđuju prijetnje kojima je izložen, priopćili su u srijedu iz njegova ureda (OHR)

Reagirajući na pokušaje osporavanja Schmidtova statusa i ovlasti, koji dolaze uglavnom iz Republike Srpske, veleposlanici država-članica Upravnog odbora PIC-a, tijela koje je zaduženo nadzirati provedbu Daytonskog sporazuma, očitovali su se zajedničkom izjavom u kojoj su istaknuli "čvrstu i dosljednu potporu visokom predstavniku i njegovoj ulozi u BiH".

Veleposlanici su naveli kako tu izjavu daju zbog nedavnih prijetnji, uključujući i prijetnje nasiljem, usmjerenih protiv visokog predstavnika Schmidta. Nisu precizirali o kojim se točno prijetnjama radi, o čemu se ni sam Schmidt nije do sada javno očitovao.

"Pokušaji ugrožavanja pozicije visokog predstavnika doprinose podjelama u društvu i skreću pozornost sa bitnih reformi koje su potrebne BiH", stoji u izjavi veleposlanika najvećih država EU te Europske komisije, SAD, Kanade Velike Britanije, Japana te Turske koja u PIC-u predstavlja Organizaciju islamske konferencije (OIC).

Članica Upravnog odbora PIC-a nominalno je i Rusija, no ta je zemlja praktično zamrznula svoje djelovanje u tom tijelu nakon što se godinama konfrontirala s predstavnicima svih drugih država i tražila da se dužnost visokog predstavnika ukine, a OHR zatvori, jednostrano podupirući pozicije političara iz reda bosanskih Srba.

Predvođeni sadašnjim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom oni uporno osporavaju legitimitet Schmidtu s obrazloženjem da njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN. Sam Dodik Schmidta je prije nepuna dva tjedna vrijeđao tvrdnjama kako je "lažljivac i prevarant".

Nakon što je Schmidt ranije ovog mjeseca najavio kako će predložiti da sva međunarodna financijska pomoć RS bude uvjetovana poštivanjem Daytonskog sporazuma i prestankom secesionističkog djelovanja, uslijedila je serija napada i drugih entitetskih dužnosnika.

"Bez obzira što ga mi u Republici Srpskoj ne priznajemo, bit ćemo prinuđeni i proglasiti ga personom non grata", zaprijetio je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić proglašavajući ujedno Schmidta zagovornikom "fašistoidnih tendencija".

Iz upravnog odbora PIC-a u srijedu su im poručili kako će Schmidt nastaviti djelovati sukladno svom mandatu, a OHR neće biti zatvoren sve dok se ne ispuni pet ciljeva i dva uvjeta koji su definirani još 2008. a podrazumijevaju rješavanje pitanja državne imovine, fiskalnu održivost i vladavinu prava. Jedan od ključnih uvjeta je i da BiH prije zatvaranja OHR-a mora osigurati punu političku stabilnost, što je sada daleko od realnosti.